*Mielpide kirjoitus*
*Julkaistu Vantaan sanomissa 13.12.2009*

Vantaan sitouduttava päästövähennystavoitteisiinsa

Kööpenhaminan ilmastokokouksen aikaan päästövähennykset ovat ajankohtainen aihe. Vantaa on ainakin paperilla sitoutunut päästövähennyksiin. Kaupunginvaltuuston hyväksymään Vantaa-sopimukseen on kirjattu viiden prosentin vuosittainen päästövähennystavoite. Pelkään, että tämä kunnianhimoinen tavoite on pelkkää sanahelinää.

Tavoite on niin kova, että sen saavuttamiseksi on ryhdyttävä toimiin heti. Jos kaupunki ei sitoudu koko linjalta johtajista virkamiehiin ja jos todellisiin toimiin päästövähennysten saavuttamiseksi ei ryhdytä pikimmiten, menee koko kaupunginjohdolta ja Vantaa-sopimukselta uskottavuus. Jos emme sitoudu tähän osaan Vantaa-sopimuksesta, miksi sitoutuisimme muuhunkaan, mitä sopimukseen on kirjattu? Sopimuksia tehdään turhaan, jos niihin ei sitouduta.

Konkreettisia toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi voisivat olla esimerkiksi virastojen keskittäminen, julkisen liikenteen ja pyörätieverkoston parantaminen autoilun kustannuksella ja kaupungin ruokailuissa kasviksiin siirtyminen. Ja tämä on vasta alkua, voimme 60% omistuksella pakottaa Vantaan Energian satsaamaan vihreään sähköön ja luopumaan hiilivoiman tuottamisesta.

Juhis Ranta
puheenjohtaja, Vantaan vihreät nuoret ja opiskelijat ry