Minkä takia tupakasta puhutaan aina pelkästään terveyshaittana? On totta, että tupakka on vahingollinen tuote, sekä omalle, että lähiympäristössä oleilevien ihmisten terveydelle. Vapaassa maassa vapaana elävä ihminen saa myös periaatteessa päättää, että vaarantaa oman terveytensä jonkin tietyn nautinnon tähden.

Tupakkaa ei kuitenkaan tarkastella tarpeeksi eettiseltä ja ekologiselta kannalta katsottuna. Tupakkaa kasvatetaan yli 120 maassa, joista kolme neljäsosaa on kehitysmaita. Eniten tupakkaa maailmassa tuottavat maat ovat Kiina, USA, Brasilia, Intia, Turkki ja Zibabwe. Tupakka tuotanto on siirtymässä yhä enemmän ja enemmän kehitysmaihin, sääolosuhteiden sekä halvemman työvoiman takia.

En voi ymmärtää ihmistä, joka muuten kyllä on valmis tekemään paljon ilmaston puolesta, mutta tupakasta ei suostu luopumaan. En uskalla edes arvata, kuinka paljon sademetsää on kaadetty tupakkaviljelmien tieltä. Varmaa lienee myös se, että monet tupakka viljelmillä työskentelevät saavat aivan surkeaa palkkaa ja huonoa kohtelua.

Polttamalla tupakkaa siis, kasvatetaan elintasokuilua rikkaiden ja köyhien maiden välillä, poljetaan ihmisoikeuksia, edistetään ilmastonmuutosta sekä länsimaista kulutuskulttuuria ja tuhotaan maailma. Kiitti vaan!

Kaiken tämän jälkeen on hyvä todeta, että lakiesitys tupakattomasta suomesta on todella jees.

http://www.tupakkaverkko.fi/