Kävin seuraamassa Vantaan kaupungin valtuuston kokousta tässä maanantaina 8.3. Asialistalla oli mm. Vihreiden valtuutettu Terhi Niinimäen aloite. Aloitteessa haluttiin myöntää kahdelle nuorisovaltuuston edustajalle puhe ja läsnäolo oikeus kaupungin valtuuston kokouksiin.

Ennakkoon oli kuullemma neuvotteluissa käynyt ilmi että ainoastaan Vihreät ja osa Vasemmistoliittoa olisi aloitteen takana. Kaupungin hallitukselta oli tullut esitys jossa lainkaan perustelematta aloite torpattiin.

Kokouksessa Vihreitä syytettiin populismista ja irtopisteiden keräämisestä, koska ”pöytäkirja lausuma ei kelpaa”.

Erityisesti Kokoomus, etenkin Tapani Mäkinen joka on myös kaupungin hallituksen puheenjohtaja, vastusti aloitetta kovin sanoin. He olivat huolissaan siitä, että nuoret käyttäisivät puheenvuoroja liikaa. Mitä haittaa siitä on että nuoret sanovat mielipiteensä heidän mielestään tärkeissä asioissa. Nuorisovaltuutettujen valtuustossa puhuminen ei muuta puolueiden valtasuhteita ja he saavat kerrankin äänensä kuuluviin.

Ehkä Kokoomus (joka on yrittänyt profiloitua nuorten puolueena) pelkää, että nuoret sanoisivat jotain mikä poikkeaa heidän näkemyksistään.

Väitettiin myös, että demokratia kärsisi, että salissa istuu ja puhuu vain vaaleilla valitut edustajat. Kaupunginhallituksen edustus istuu myös salissa puhe oikeudellisina, eikä heillä ole kansan äänestyksen tuomaa mandaattia. Nuorisovaltuusto sen sijaan on valittu demokraattisilla vaaleilla ja eniten ääniä saanut Sakari Rokkanen sai nuorisovaaleissa 723 ääntä, mikä olisi riittänyt aivan reilusti myös ”aikuisten valtuusto”-paikkaan.

Jos nuoret haluavat osallistua niin miksi emme voisi edes kuunnella heidän näkemyksiään.

Ylipäätään suhtautuminen nuoriin on jotenkin halventavaa ”Eihän nuorilla ole omia mielipiteitä” on lause jonka kuulee aika osein nuorten osallisuudesta ja esim. äänestysikärajan laskemiskeskusteluissa. Ihan kuin 18-täytettyään nuoren päähän pulpahtaisi kauheasti omia mielipiteitä. Ihan kuin vasta 18-täytettyäsi olet ihminen.

Kokoomus ei selvästi halua osallistaa nuoria päätöksenteossa eikä politiikassa.

Aloitteesta keskusteltaessa huomasi miten monien puolueiden rivit alkoivat rakoilemaan, Kokoomus tekikin taktisen vedon ja esitti asian jättämistä pöydälle. Asiaa siis käsitellään seuraavassa valtuuston kokouksessa 26.4.

Saattaa olla niin , että Kokoomuksella ei ole pokkaa äänestää ja sanoa nuorille suoraan että ”emme halua teitä tänne” kun lehterit on täynnä NuValaisia ja muita nuoria. Voi olla että aloite palautetaan takaisin valmisteluun yksimielisenä, jolloin nuoret eivät näe äänestystulosta. Toivottavasti Kokoomuksen nuorisovastaisuus muistetaan seuraavissa vaaleissa.