*mielipidekirjoitus*
*Julkaistu Vantaan Sanomissa 28.04.2010*

Vantaa nuorten kaupunki?

Olemme huomanneet tässä parin viimevuoden aikana, että nuorten asema Vantaalla on aika kurja. Kaupunki oikein sorsimalla sorsii nuoria ja asettaa heidät syrjäytymisvaaraan.

Otetaanpa muutama esimerkki.

Rekolan turvatalon toimintaa oltiin lopettamassa. Talon toiminna rahoitus saatiin kuitenkin turvattua aktiivisten nuorten suoralla lobbauksella sekä poliittisten nuorisojärjestöjen kirjoittelulla. Parin vuoden takaisen Villa Pumpulin valtaajat häädettiin ilman syytä, tosin heille myönnettiin uudet tilat Rekolasta. Eero Väätäisen tekemä aloite laillisen graffitiseinän saamiseksi jumittaa kaupungin koneistossa. Korsoon rakennettiin parkkihalli, joka on lähes aina tyhjillään. Sinne nuoret itse kyhäävät rakennelmia skeittaamista varten. Parkkihallin sijasta olisi voitu rakentaa suoraan skeittihalli, joka olisi turvallinen harrastepaikka nuorille.

Myös jonot nuorten mielenterveyspalveluihin ovat pitkät. Kouluterveydenhuolto tökkii pahasti, eikä aikaa kaikille oppilaille aina löydy. Nyt on käynnissä vääntö nuorisovaltuuston puheoikeudellisen edustajan saamiseksi kaupunginvaltuustoon. Tätä vastustaa etenkin kokoomus (joka on suurin puolue) mitä järjettömimmin argumentein. Sitten on vielä Korson Setlementtinuoret, joka joutuu lopettamaan korsolaisille nuorille todella tärkeän toimintansa jäätyään liian pienelle rahoitukselle.

Jos Vantaalla nuoret haluavat saada äänensä kuuluviin tai jos halutaan turvata nuorille suunnatut palvelut, on se aina työn ja tuskan takana. Kun nuoret yrittävät itse olla aloitteellisia, lyödään heitä vasten kasvoja.

Jos Vantaa haluaa olla menestyvä ja houkutteleva kaupunki tulevaisuudessa, tulee sen satsata nuoriin. Monet sanovat, ettei ole rahaa. Silti näyttää olevan varaa rakentaa parkkihalleja ja maksaa luottamushenkilöille kokouspalkkioita. Kyse ei ole rahasta, vaan tahdosta.

Juhis Ranta
puheenjohtaja, Vantaan Vihreät nuoret ja opiskelijat ry

Antti Hartikainen
vt puheenjohtaja, Vantaan Vasemmistonuoret ry