*Mielipidekirjoitus*
*Julkaistu Vantaan Sanomissa 8.5.2010*

Tasa-arvoiset kasvikset

Vantaan Sanomissa (24.04.) kirjoitettiin pakollisesta kasvisruokapäivästä ja siitä, kuinka se on arkipäivää monille eri uskontokuntien edustajille. Jutussa oli jotenkin ikävä sävy, ihan kuin kasvisruoka olisi ikävä vaihtoehto. Jutussa tosin todettiin, että kasvisruoka sopii useammille kuin liharuoka.

Tähän haluaisinkin tarttua. Kaupunki saisi valtavat säästöt ihan vain sillä, että pääsääntöisesti kouluruoka olisi vegaanista. Vegaaninen ruoka on tasa-arvoista. Se sopisi kaikkien uskontokuntien lisäksi seka- ja kasvissyöjille ja lähes kaikille muillekin ruokavalioille. Ei tarvitsisi tehdä montaa ruokalajia.

Viime syksynä hyväksytyssä Vantaa-sopimuksessa sanotaan, että kasvisruoan lisäämistä kouluissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi selvitetään. Jos vaihtaisimme kerralla koko ruokalistan vegaaniseksi, putoaisi Vantaan aiheuttamat välilliset päästöt huomattavasti. Lihaa voisi toki tarjota silloin tällöin, esim. kerran viikossa tai kahdessa, mutta sen tulisi olla ilmasto- ja ympäristöystävällistä, vaikkapa kalaa.

Nyt joku tietämätön älähtää ravitsemuspuolesta. Kasvis- ja vegaaniruoka on yhtä ravitsevaa ja useimmiten paljon terveellisempää kuin liharuoka. Soijasta ja monista pavuista saa enemmän proteiinia kuin lihasta. Eikä koulujen nakkikeitoissa edes ole paljoa lihaa, eikä makaronilaatikon ravintoarvot ole lähellekään niin hyvät kuin hyvän kasvisruoan. Kukaan ei ole älähtänyt näiden ravitsemuksellisuudesta. Lehmänmaidon sijasta voisi tarjota kauramaitoa, mikä on huomattavasti eettisempi ja ekologisempi vaihtoehto lehmänmaidolle. Tämä ei tee oppilaista kasvissyöjiä tai vegaaneja, sillä kotona he voivat syödä mitä vain.

Liharuoan tarjoamiselle ei yksinkertaisesti ole yhtään järkevää perustelua. Jokapäiväinen lihansyönti ei ole ihmiselle terveellistä, saati luonnollista. Vanhempamme pitävät lihasta kynsin ja hampain kiinni vain homehtuneiden harhaluulojen takia.

Juhis Ranta