Kreikan kriisistä ja avustuspaketista puhuttaessa sekä degrowthia vastustavat tahot tokaisevat usein vain ”Kyllä ne markkinavoimat jyllää, niin se vain on. Ei sille mitään voi.”
Tottakai ne jylläävät, kun niiden annetaan jyllätä.

Tässä ollaan mielestäni ongelman ytimessä.
Markkinavoimat, eli suuret kansainväliset sekä kansalliset yritykset, jotka tuottavat kaiken ruoan ja tavaran, sekä pankit ovat määräävässä asemassa. Nämä yritykset pyrkivät aina vain kasvamaan ja saamaan suurempia voittoja. Tämä johtaa siihen, että maailman rahavirrat kertyvät pikkuhiljaa näille suurille yrityksille ja niiden omistajille, jolloin rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy, raha menee rahan luokse. Samat yritykset rakentavat kaivoksia, hakkaavat metsää, poraavat öljyä, viljelevät maata ja kasvattavat karjaa. Kaikki tämä mahdollisimman halvalla, tehokkaasti ja aina vain nopeammin. Samalla nämä yritykset aiheuttavat suuria ympäristöhaittoja niin tuotantolaitosten lähiympäristöön kuin koko maapallolle kasvihuonekaasujen muodossa.

Tästä kaikesta on seurauksena se, että nekin luonnonvarat, jotka olemme tähän asti mieltäneet uusiutuviksi, kuten metsä, puut ja vesi, hupenevat ja pian loppuvat. Pohjavedet hupenevat ja saastuvat eikä juomakelpoista vettä ole enää kuin aniharvoilla alueilla. Luonnontilaista metsää ei ole, eikä pian kunnollista puupeltoakaan, koska koko ajan pitää kaataa enemmän ja nopeammin. Kaivokset pilaavat pohjavesiä ja jättävät paikallisen luonnon parantumattoman huonoon kuntoon. Luonnon tuhoaminen vie eläimiltä elinehdot ja tilan, ja sukupuuttojen sarja saa jatkua.

Ihminen on nostanut itsensä luonnon yläpuolelle. Luonto on ihmiselle vain hyödyke, mistä ihminen vain ottaa, ottaa ja ottaa. Oikeasti ihminen on vain laji muiden joukossa. Millä helvetin oikeudella ihminen saa päättää, että tuohon rakennetaan tehdas ja kaupunki ja junarata, ei noilla kasveilla ja eläimillä niin väliä ole. Herätkää! Me emme ole sen oikeutetumpia valtaamaan suurta elintilaa kuin muutkaan eläimet.

Takaisin markkinavoimiin. Kuten edellisistä esimerkeistä voi päätellä, vapaa markkinatalous on ehkä tuhoisin talousjärjestelmä maapallolle, vaikka olisi tuulivoiman syöttötariffit ja päästökaupat ym. Päästökauppa on huono ratkaisu, sillä se takaa saastuttamisen mahdollisuuden niille, joilla on varaa maksaa ja joiden liiketoiminta edellyttää saastuttamista. Ennemmin pitäisi olla maailmanlaajuinen päästöraja, jonka yli ei saa päästellä.

Voimme säädellä talouttamme ja väestömääräämme. Emme saa päästää niitä kasvamaan, vaan molemmat on saatava laskemaan. Sittenkin kun meitä ihmisiä on jäljellä enää miljoona tai kaksi, emme saa päästää taloutta kasvamaan, vaan antaa luonnon uusiutua rauhassa. Siihen menee tuhansia vuosia. Vapaa markkinatalous on tuhonnut parissa vuosikymmenessä sen, mikä on vienyt luonnolta satoja tuhansia vuosia. Nyt on aika maksaa takaisin.