Asuntolainojen korkovähennys on pitkäaikainen kotimainen kummajainen: mekanismi, jolla valtio tukee asunnon ostamista. Vähennyksen osuvuus on vähintäänkin outo: mitä enemmän tienaat ja mitä kalliimman asunnon ostat, sitä suuremman hyödyn saat. Lisäksi korkovähennys nostaa asuntojen hintoja.

Verovähennykseen ei ole uskallettu koskea, vaikka sen ongelmallisuus on helppo nähdä. Vähennyksestä hyötyy eniten voimakastahtoinen ja aktiivinen keskiluokka, ja poliitikot pelkäävät metakkaa. Joku uskalias on takavuosina hommaa ehdottanutkin, mutta päihin on tullut ja raskaasti!

On pettymys, että myös sumeilemattomuudestaan tunnetun asuntoministeri Jan Vapaavuorenkin puntti tutisee. Hän antoi eilen lausunnon, jossa asettui vastustamaan vähennyksen poistoa.

Valtion talous on lähivuosina äärimmäisen tiukalla, ja siksi kaikki mahdolliset tulonlisäykset ja menonkevennykset on käytävä läpi. Asuntolainojen verovähennysoikeus on yksi heikoimmin perustelluista valtion taloutta heikentävistä tekijöistä. Ja nyt olisi oikea aika puutua siihen siksikin, että korot ovat äärimmäisen alhaalla. Vaikutukset yksityistalouksiin eivät olisi niin dramaattiset kuin korkeiden korkojen aikana.

Tietenkin poiston täytyy tapahtua asteittain, koska monet henkilöt ja perheet ovat mitoittaneet taloutensa korkovähennyksen mukaan. Riittävän pitkä siirtymäaika tarvitaan, ja todennäköisesti muutos on viisasta tehdä asteittain.

Pitkällä aikavälillä korkovähennyksen poisto alentaa asuntojen hintoja ja tekee myös vuokra-asumisen nykyistä houkuttelevammaksi.