Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi niukalla enemmistöllä pakkoruotsin lakkauttamista koskevan kannanoton. Hyvä ja hiukan yllättävä päätös, vaikka puheenjohtaja Jyrki Katainen riensikin heti ilmoittamaan, ettei hän aio ryhtyä asian suhteen mihinkään toimenpiteisiin.

Pakollinen ruotsin kielen opiskeleminen on kummallinen jäänne. Kansa vastustaa, mutta poliittinen eliitti ei tohdi koskea asiaan metrin tikullakaan. Lieneekö syynä se, ettei ikuisen hallituspuolue RKP:n mieltä haluta pahoittaa? Vai se, että pakkoruotsin vastustaja leimataan hurrivihan lietsojaksi ja vähemmistön sorsijaksi?

Pakkoruotsin opiskelu ei tuota toivottuja tuloksia. Ruotsi on epäsuosituin oppiaine peruskoulussa, minkä johdosta myös oppimistulokset ovat heikonlaiset. Ja lisäksi ruotsin opiskelu syö tuntimäärää sillä tavoin, että resursseja esimerkiksi saksan, venäjän, espanjan, kiinan, ranskan jne lukemiselle jää niukasti. Niinpä suomalaisten kielitaito onkin verrattain kapea.

Erityisen ongelmallista pakkoruotsin pänttääminen on Itä- ja Pohjois-Suomessa, joissa ei ruotsinkielistä väestöä ole käytännössä lainkaan. Voi olla, etteivät ihmiset tule tarvitsemaan ruotsia yhtäkään ainutta kertaa elämänsä aikana.

Minusta pakkoruotsi pitäisi poistaa peruskoulusta, mutta lukiossa voisi olla muutama kurssi pakollisena. Julkisissa viroissa kielivaatimusta pitäisi löysentää niin, ettei ruotsin kielen taidon puute olisi ehdoton viransaannin este. Tämän ansiosta myös maahanmuuttajien työllistyminen julkiselle sektorille tulisi hitusen helpommaksi.

Siis eteenpäin kokoomuksen, vaan ei kokoomuksen puheenjohtajan, viitoittamalla tiellä!