Viime viikolla julkaistiin Taloustutkimuksen ydinvoimagallup, joka kertoi samansuuntaisia tuloksia kuin valtaosa aiemmistakin mielipidekyselyistä. Enemmistö suomalaisista vastustaa ydinvoiman lisärakentamista, tässä tutkimuksessa luvuin 52 – 34 prosenttia. Greenpeacen tilaama tutkimus on saanut vain vähän julkisuutta, vaikka sen kysymyksenasettelut ovat kiinnostavia.

Tutkimuksen mukaan niin vihreiden, sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton, ruotsalaisten kuin kristillidemokraattienkin äänestäjien enemmistö vastustaa lisäydinvoimaa. Keskustan ja perussuomalaisten kohdalla tilanne on suunnilleen fifty-fifty, ja ainoastaan kokoomuksen kannattajista enemmistö on ydinvoiman kannalla. Tähän nähden on hämmästyttävää ja hämmentävää, jos ydinvoimaluvat menevät eduskunnassa läpi.

Ydinsähkön vientiä vastustetaan vielä selvemmin kuin sinänsä lisärakentamista: vientiin suhtautuu myönteisesti 25 ja kielteisesti 66 prosenttia vastaajista. Kahden uuden ydinvoimaluvan myöntäminen johtaa sähkön massiiviseen vientiin.

Mielenkiintoista on myös, että erityisesti ydinvoiman vastustajille on tärkeää se, että heidän ehdokkaansa on samalla kannalla. Sitä vastoin kannattajille tämä ei ole niin keskeistä: vain 12 prosenttia ilmoittaa, ettei voisi missään oloissa äänestää ydinvoiman vastustajaa.

Ympäristöjärjestöt ja poliittiset nuorisojärjestöt ovat laittaneet liikkeelle ”Äänestä ydinvoima historiaan” -kampanjan, jossa osallistujat sitoutuvat olemaan äänestämättä tulevissa vaaleissa sellaista ehdokasta, joka on kannattanut lisäydinvoimaa. Kampanjalla on nyt jo yli 30 000 tukijaa.