Eduskunnan ydinvoimakeskustelua käytiin eilen kymmenen tuntia ja ralli jatkuu tänään. Keskustelun perusteella näyttää siltä, että ilmaston suojelu on niin kokoomuslaisten kuin telaketjusiiven demarienkin ykköshuoli. Muuten hyvä, mutta heidän ratkaisunsa asiaan on massiivinen ydinvoiman rakentaminen!

Varsin monet edustajat hehkuttavat ydinvoimaa ratkaisuna sähköntuotannon hiilipäästöihin. Heitä ei tunnu lainkaan hetkauttavan se, että tulevat atomivoimalat käynnistyvät vasta reilun kymmenen vuoden kuluttua, joten ne eivät voi edes teoriassa vähentää päästöjä pitkiin aikoihin. Ilmastotoimilla on kuitenkin kiire.

Eikä ydinvoimaporukoita hetkauta nähtävästi myöskään se, että Suomen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä on varsin vaikea poistaa ydinvoiman avulla. Päästöt tulevat nimittäin lauhdevoimaloista sekä yhdistetystä sähkön ja lämmön tuotannosta (CHP), joita kumpaakaan ei oikein pysty ydinvoimalla korvaamaan. Ydinvoimalan tehoa ei juuri pysty säätämään kulutuksen mukaan eikä ydinvoima myöskään toimi kaukolämmön tuottajana. Sähköntuotannon hiilipäästöihin päästään kiinni korvaamalla fossiilisia polttoaineita biovoimalla.

Kenties kaikkein erikoisin älyllinen kuperkeikka tuli kuitenkin eilen keskustan Antti Rantakankaan suusta: hän hehkutti ydinvoiman siunauksellisuutta aluepoliittiselta kannalta! Hohhoijaa, yksi uusi ydinpannu joko Pyhäjoelle tai Simoon ei juuri maan tasapainoista kehitystä edistä.