Valtiovarainminister i Jyrki Kataisen budjettiesitys ei sisällä Itämeren suojelun tehostamiseen tarkoitettua kolmen miljoonan euron satsausta. Kataisen mielestä siis yhteisen meremme tilan parantamiseksi ei tarvitse tehdä enempää kuin aikaisemminkaan. Onko Itämeren kunto siis kokoomuksen mielestä suorastaan kiitettävä?

Juhlapuheissa useimmat puolueet ovat julistautuneet Itämeren ystäviksi (tosin en muista kuulleeni perusguru Timo Soinin letkauttavan tästä asiasta mitään!) – mutta tosipaikan tullen kamreerit pyyhkäisevät itämerirahat jäljettömiin.

Erityisen noloa ja surkeata tämä on siksi, että helmikuun Itämeri-konferenssissa Finlandia-talolla silloinen pääministeri julisti tasavallan presidentin tukemana pitkän listan toimenpiteistä, jotka Suomi lupasi panna täytäntöön. Nyt kokouksen koollekutsuja on ensimmäisenä lipeämässä lupauksistaan!

Ympäristöministeriö on budjettipapereissaan esittänyt kolmen miljoonan lisäpanosta Itämeren suojelutoimien tehostamiseen. Tämän sinänsä melko vaatimattoman kokoisen paketin avulla voitaisiin jatkaa maatalouden vesiensuojelun kehittämisen Teho-hanketta, käynnistää ravinnekierrätyksen pilottikokeilu, jatkaa vedenalaisen luonnon puutteellisia inventointeja, käynnistää metsä- ja turvetalouden vesistöpäästöjen hillitsemisen kokeiluja sekä valmistella jatkoprojekteja. On käsittämätöntä, jos näihin päänavauksiin ei lohkea edes kolmea miljoonaa!

Mitenkähän mainostoimisto neuvoo Kataista vääntämään Itämeren suojelun laiminlyönnin ”ympäristöfiksuksi” teoksi? Ehkä tämä on yksi kokoomuksen viidestä miljoonasta vihreän sävystä – levänvihreä?

Kaikeksi onneksi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi on sentään tänään lupaillut, että itämerirahat lisätään budjettiin. Täytyy vaan katsoa perään, ettei näitä rahoja kiskota pois muusta luonnonsuojelusta.