Valtiovarainminister iön energiaveroehdotukse n yksi positiivisimmista seikoista oli turpeen verotuksen aloittaminen. Ehdotuksessa verotaso oli kuitenkin kohtuuttoman matala, ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk!!) onnistui vielä budjettiriihessä puolittamaan sen.

Turpeen tukeminen on kepulaista pekkarointia pahimmillaan. Turpeen hiilidioksidipäästöt ovat kivihiiltäkin mustemmat, ja lisäksi turpeen nosto pilaa soita, maisemia ja huomattavassa määrin myös vesistöjä. Turpeen käyttöä pitäisi vähentää rajusti.

Mutta elinkeinoministeri toimii täysin toiseen suuntaan, tietenkin aluepoliittisin perustein. Tuohan turve työtä maaseudulle!

Kuitenkin nyt ollaan käynnistämässä massiivista metsäenergian käytön lisäämistä, joka tuo monin verroin enemmän aktiviteettia maalle. Mutta eihän keskustaministerille mikään riitä! Juuri tässä kohdin olisi ollut oiva hetki lopettaa turpeen perusteeton suosiminen.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Ainut myönteinen asia on, että nyt turpeen verottamisessa on saatu pää auki. Veroa vain pitäisi korottaa paljon enemmän ja paljon rivakammassa tahdissa kuin miltä nyt näyttää.