Osallistuin tänään Lähiruokaviesti 2010 -pyöräilytempauksen Vantaan osuuteen. Viestitapahtuman tarkoituksena on ”valtakunnallisten ja kunnallisten päättäjien sekä median tietoisuuden ja kiinnostuksen herättäminen julkisten ruokapalveluiden kestävistä elintarvikevalinnois ta”. Viesti oli lähtenyt maanantaina liikkeelle Vaalasta, ja iltapäivällä se päättyi Tasavallan Presidentti Tarja Halosen luokse Helsingin Kauppatorille.

Lähiruoka on kohtalaisessa nousussa; yhä useammat arvostavat korkealaatuisia, puhtaita ja tuoreita elintarvikkeita, jotka on tuotettu ekologisesti kestävällä tavalla. Kuljetukset muodostavat huomattavan osan kaukaa tuodun ruuan hiilijalanjäljestä.

Kuntien ateriapalvelut ovat merkittäviä ruuan ostajia. Näissä hankinnoissa on täysin mahdollista suosia lähiruokaa sekä myös luomutuotteita, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Monissa kunnissa onkin jo lähdetty määrätietoisesti lisäämään luomun ja lähiruuan käyttöä.

Lähiruuan aseman vahvistaminen on myös kotimaisten maanviljelijöiden etu.