Pelastaako tekniikka? Monet modernismiin uskovat ovat sitä mieltä, että teknologia ja ihmisen järki pelastaa maailman. Itse näen tämänkaltaisen ajattelun eräänlaisena ”sillä se lähtee, millä on tullutkin” -ajatteluna.

Teknologiauskovaiset uskovat, että voimme kehittää ympäristöystävällistä tekniikkaa, kuten päästötöntä energiaa, tehokkaampaa vedenpuhdistusta ja ekoautoja.

Ensinnäkin, ei ole mitään järkeä ottaa käyttöön uusia tuuli- tai aurinkovoimaloita, jollei niillä korvata jo jotain olemassa olevia energialähteitä. Uusiin autoihin tarvitaan valtavasti materiaalia ja niiden valmistaminen saastuttaa. Kaikki uudesta, tehokkaammasta teknologiasta saatu hyöty valuu hukkaan, kuin hiekka sormien välistä, kulutuksen kasvamisen myötä.

Geenimuunneltu ruoka ja muut kasvit ovat myös näiden ”teknologia ja kehitysuskovaisten” mieleen. Voitaisiinhan me ratkaista nälänhätä tehokkaammalla maataloudella ja nopeammalla ruokakasvien kasvamisella. Väestöräjähdystä ei pidä mielestäni edistää enää enempää. Geenimuunteluun liittyy todella paljon muitakin ongelmia, käytännössä se lopettaisi luomutuotannon maailmasta. Kun geenimuunnellut lajikkeet leviävät luomupelloille, käy luomuviljely liki mahdottomaksi.

Uskon luontoon ja luonnollisuuteen. Jos luonnonmukaisella, ympäristöystävällisellä ja eettisellä ruoantuotannolla ei pystytä tuottamaan koko väestölle ruokaa, on se merkki siitä, että maapallon kantokyky on ylittynyt ja väkeä on liikaa. On mielestäni myös moraalisesti väärin sörkkiä jotain itse muotoutunutta, kuten kasvi- tai eläinlajia. Samanlaisen moraalisen ongelman voi nähdä myös jalostuksessa. Geenimuunnellut lajikkeet kestävät paremmin tuholaisia ja ehkä säiden vaihtelua. Kun nämä pääsevät leviämään luontoon, tulevat ne väistämättä syrjäyttämään joitain luonnontilaisia lajeja sekä järkyttämään ekosysteemiä ja luonnonmonimuotoisuutta.

Vaikka kaikki mahdollinen kierrätettäisiin ja uudet tuotteet valmistettaisiin kierrätetyistä materiaaleista, tuhon ketju vain hidastuu ja pitenee, mutta päättyy joka tapauksessa luonnonvaroihin.

Väitän, että maailmaa ei voida pelastaa teknologialla. Ihmisten tulisi päästä eroon teknologiariippuvuudesta. Matkalla kohti teknologiavapaata maailmaa voidaan toki korvata vähemmän saastuttavalla teknologialla nykyistä korkeapäästöistä tekniikkaa.