*Mielipidekirjoitus*

*Julkaistu Vantaan Sanomissa 15.9.2010*

Vantaan mielenterveyspalvelut saatava kuntoon

Vantaan mielenterveyspalveluiden tila on huolestuttava. Suurin epäkohta on psykiatrisen päivystyksen puuttuminen täysin. Helsingissä akuuttia päivystystä hoitaa Auroran sairaala, mutta Vantaalla vastaava ei ole. Esimerkiksi psykoosissa oleva potilas voi joutua jonottamaan tunteja tavallisessa terveyskeskuspäivystyksessä päästäkseen lääkärille ja saadakseen lähetteen jatkohoitoon. Tämä johtaa väistämättä akuuttia tarvetta saavien pompotteluun sairaanhoitopisteiden välillä ja apu voi tulla liian myöhään, jos ollenkaan.

Psykiatrisille poliklinikoille pääsee vain lähetteellä ja jonot hoitoon ovat pitkät. Lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on juuri päättänyt vähentää ja keskittää psykiatrian laitoshoitopaikkoja ja keskittyä avohoitoon. Tämä on huolestuttavaa, sillä monet tarvitsevat akuuttia laitoshoitoa, jottei tilanne pääse huononemaan ja pitkittymään entisestään avohoitoa jonottaessa.

Vantaan kaupungin tulee viimein kantaa vastuunsa kuntalaisista ja mielenterveyspalveluiden riittävyydestä. Tällä hetkellä vantaalainen on psyykkisesti sairastuessaan todella huonossa asemassa, sillä apua ei ole tarjolla.

Juhis Ranta
puheenjohtaja,
Vantaan Vihreät Nuoret ja Opiskelijat ry