Ympäristöministeri Paula Lehtomäki on esittämässä kuuluisiin haja-asutusalueiden jätevesipykäliin joustoja. Kuulostaa alkuun pahalta, mutta todellisuudessa Lehtomäen lievennykset ovat kohtuullisen maltillisia.

Muutosehdotuksissa ei puututa hajajätevesien käsittelyn vaatimuksiin sinänsä, vaan ehdotetaan kahden vuoden lisäaikaa toteutukselle sekä mahdollisuutta vielä pitempään joustoon asukkaan iän tai maksukyvyn perusteella. Alun perin siirtymäaika säädettiin jo hyvin pitkäksi (10 v.), joten tähän nähden pidennykset tuntuvat vähän oudoilta. Olisihan tässä aikaa ollut, jos vain toimeen olisi tartuttu ajoissa!

Yli 68-vuotiaiden vapauttaminen vesiensuojeluvelvoitteesta tuntuu kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta hivenen omituiselta: kyllä 70-vuotiaan paska vaikuttaa vesistössä ihan samalla lailla kuin 30-vuotiaankin! Tosin muutosehdotuksen mukaan ikäihmisillekin voidaan myöntää vapautus velvoitteista vain, jos ”ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta on pidettävä vähäisenä” – mitä tämä käytännössä sitten tarkoittaneekaan.

Pahinta porua hajajätevesiasetuksen ympärillä ovat aiheuttaneet myyntitykit, jotka ovat jopa kiertäneet talosta taloon kauppaamassa huonosti toimivia pienpuhdistamojaan. Mummoja ja pappoja on höynäytetty. Muutenkin asian liepeillä kuohuu, eikä vähiten erilaisten agitaattorien toimesta. Pahimpana hillujana on tällä hetkellä Keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Kahden vuoden lisäaika antaa mahdollisuuden kiinteistökohtaisen neuvonnan tehostamiseen siten, ettei turhia ja turhan kalliita investointeja tehtäisi. Usein riittää pelkkä maaperäimeytys. Lisäaika auttanee myös tunnekuohujen tyynnyttämisessä.

Koko haja-asutuksen jätevesikuormitus nostaa taas esille vesivessojen järjettömyyden: ulosteet sotketaan ensin putipuhtaaseen juomaveteen, ja sen jälkeen tämä mömmö sekoitetaan vain vähän likaantuneisiin pesuvesiin. Tällä systeemillä saadaan suuri määrä vettä pilattua tehokkaasti!

Nyt olisi korkea aika ryhtyä vakavasti kehittämään kuiva- ja alipainevessoja sekä kaksoisvesijärjestelmiä, joissa mustat ja harmaat jätevedet pidetään erillään. Tämä helpottaisi huomattavasti kaikenlaisia asutuksen jätevesiongelmia.