Tuli käytyä eilen kauppakeskus Jumbossa Metropoli-areena tapahtumassa, jossa monenlaiset julkisuuden henkilöt, poliitikot ja virkamiehet keskustelivat ja esittelivät ajatuksiaan ja visioitaan metropolialueesta ja sen kehittämisestä. Puheet olivat pääosin melko ympäripyöreitä löpinöitä: aluetta pitää kehittää, kilpailukykyä parantaa ja yhteistyötä parannettava. Vaikka tapahtuman sisällöllinen anti ei ollut kaksinen, on ilahduttavaa, että koko maan kannalta tärkeää asiaa pidetään esillä ja että tällainen tilaisuus oli mahdollista järjestää ihmisten keskellä kauppakeskuksessa, joka ei perinteisesti ole sellaista julkista kaupunkitilaa, joka olisi aidosti kaupunkilaisten vapaassa käytössä.

Tosin en ole ihan varma tuliko tässä samalla annettua myös sellainen hämäävä viesti, että muun muassa Jumbo kuuluisi jotenkin kaikille kuntalaisille. Poliittissävytteisten tilaisuuksien jälkeenkin on kuitenkin syytä muistaa, että kyseessä on kaupallinen tila, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan kaupallisisten tarkoitusperien edistämiseksi. Joka muuta luulee, voi esimerkiksi yrittää järjestää mielenosoituksen Jumbon käytävillä tai edes harrastaa kevyempää kansalaisvaikuttamista jakamalla itse kunkin ajamaan asiaan liittyviä esitteitä.

Uusien asuinalueiden kohdalla palvelut yritetään keskittää entistä useammin jättimäisiin kauppakeskuksiin. Näin on tapahtumassa esimerkiksi Marja-Vantaan alueella ja vaikka alueelle kuinka kaavoitettaisiin aukioita, puistikoita ja kivijalkakauppoja, on selvää että järkälemäinen ostosparatiisi kerää ihmiset pienempien lähipalveluiden ääreltä ja kaduilta pois. Jos kaikki julkinen tila katoaa ja tilalle saadaan ulkomaalaisen sijoitusyhtiön omistuksessa olevaa kaupallista tilaa, ollaan mielestäni koko lailla väärillä jäljillä.