Suunnitteilla olevalle Långmossebergenin jätteenpolttolaitokselle aiotaan hakea lupaa ongelmajätteiden, kuten jäteöljyjen polttamiseen. Hankkeelle tehdään lain vaatima ympäristövaikutusten arviointi. Vantaan Vihreiden varapuheenjohtaja Minna Kuusela kyseenalaistaa ongelmajätteen polton Vantaalla : ”Riihimäen Ekokemin ongelmajätteenpolttolaitoksen kattilassa on korkeampi lämpötila, riskipitoisten erien polttaminen on siellä turvallisempaa. Osa ongelmajäte-eristä lisää ympäristö- ja terveysriskejä. Tulevasta jätteenpolttolaitoksesta asuu 3,5 kilometrin säteellä 50 000 asukasta, lähimpään kouluun on 650 metriä ja päiväkotiin 1,2 kilometriä.”

.
Jätteenpolttolaitoksessa on tarkoitus polttaa myös tullin takavarikoimia tavaroita, kuten alkoholijuomia ja väärennettyjä vaatteita. ”Kierrätyskelpoisten materiaalien polttaminen ei ole järkevää, vaan esimerkiksi vaatteiden materiaalit voitaisiin polttamisen sijaan lajitella ja kierrättää, ja niitä voitaisiin hyödyntää kotimaisessa, nousussa olevassa kierrätysvaateteollisuudessa”, toteaa Minna Kuusela.

.
”Poltettavasta jätteestä kannattaa lajitella ennen polttoa kaikki käyttökelpoinen kierrätykseen ja uudelleen käytettäväksi. Kierrätyskelpoinen materiaali korvaa neitseellisiä raaka-aineita, joiden tuotannossa syntyy kasvihuonekaasuja ja kuluu ehtyviä luonnonvaroja.”, lisää Riikka Åstrand, Vantaan Vihreiden puheenjohtaja. Jotta ilmastonmuutosta saadaan hillittyä, tulee siirtyä kierrätysyhteiskuntaan, jossa raaka-aineet kiertävät yhä uudelleen. Poltto on kertakäyttökulttuuria. Jätteenpolttolaitoksesta päätettäessä ei ole missään vaiheessa ole verrattu jätteenpolttoa tai sen päästöjä jätteen synnyn ehkäisyyn ja kierrätykseen.

Vantaan Vihreät ry:n puolesta
Minna Kuusela, varapuheenjohtaja , minna.kuusela@tts.fi, p.050-338 6530
Riikka Åstrand, puheenjohtaja, riikka.astrand@vantaanvihreat.fi, p. 050-539 4555