Kreikan kriisi sattui äitienpäivään, ja nyt isänpäivän välittömässä tuntumassa syliimme tuli Irlanti. Nyt viilataan taistelukuntoon eurooppalaisia rahoitusvakausjärjestelmiä, jotta Irlanti ei uppoaisi ja kiskoisi samalla koko Eurooppaa vakavaan rahoituskriisiin.

Eurooppalaiset rahoitusvekottimet (ERVM ja ERVV) varmasti vielä selviävät kuivin jaloin Kreikan, Irlannin ja mahdollisesti Portugalinkin paketeista – mutta eivät enää Espanjasta tai/ja Italiasta. Isojen maiden kupsahtaminen menisi Euroopan rahoitusvakausmekanismin ja -välineen rahkeiden yli.

Kiviniemi ja Katainen ovat sanoneet tänään, että kriisin patoaminen todennäköisesti kannattaa. On kieltämättä mahdollista, etteivät ongelmat enää leviä Irlannista ja mahdollisesti Portugalista pitemmälle.

Tässä onkin olennaisin kysymys: pysähtyykö tulipalo Irlantiin ja Portugaliin? Jos näin ei käy, koko harjoitus on rahan kaatamista saavilla suoraan kankkulan kaivoon. Jos Espanja hörppää, ovat vitsit lopussa.

Onkohan kukaan tehnyt kunnon riskiarvioita Espanjan ja Italian osalta? Maallikko ei velkaantumis- ja alijäämätilastoja tutkimalla ainakaan rauhoitu. Luvut näyttävät pahalta.

Myös ”markkinavoimat” varmaan tutkivat tilastoja. Markkinavoimienkin mielestä lienee selvää, etteivät EU-maiden hartiat enää riitä Espanjan tai Italian ongelmien patoamiseen, mikäli homma lähtee lapasesta.

Tilanne on äärimmäisen hankala. On selvää, että eurooppalaisen rahoitusjärjestelmän romahtaminen aiheuttaa suurta tuhoa myös Suomessa: korot nousevat pilviin, työttömyys lisääntyy rajusti ja valtion talous joutuu vakavaan kurimukseen. Jos lainaa ei saa kuin hirmuisella korolla, on elettävä tulojen mukaan. Ja se tarkoittaa äkillisiä menojen leikkauksia ja sitä myötä hyvinvointivaltion hätätilaa.

Monien mielestä Irlannin ja kumppanien pitäisikin antaa kaatua. Kysytään, miksi Suomi on aina übersaksalaisena kolkkapoikana käsi lipassa rientämässä jakamaan rahojaan toisten hyväksi.

Irlannin kaatuminen toisi laman Eurooppaan nopeasti. Toisaalta lama voisi olla hieman loivempi nyt kuin siinä vaihtoehdossa, jossa ensin pelastetaan vielä Portugal mutta kädet nostetaan pystyyn kun tulee Espanjan vuoro.

Opposition osa on helppo: ”maalla on helppo olla viisas kun merellä on hätä”!

Tietysti on olemassa se mahdollisuus, että EU saa tällä erää pitävän niskalenkin markkinavoimista. Siinä tapauksessa Irlannin auttaminen on erittäin kannattavaa. Silloinhan takauksetkaan eivät laukea.