*Tässä 28.11.2010 Elma-messuilla pitämäni puhe*

Luonnonmukainen tuotanto. Väitän, että se on parasta mitä maataloudelle voi tapahtua. Itse asiassa luonnonmukaisuus on ainoa järkevä tapa tuottaa ruokaa.

Ikävää on se, että luomu ei ole normi, se on jotain erilaista mitä yksilöt tukevat kulutusvalinnoillaan. Tavoitteellista on, että luomusta tulisi tavanomainen ruoan tuotantotapa.

Aion puhua luomusta tänään kolmesta eri näkökulmasta. Ensinnäkin kasvintuotannosta, toiseksi eläimistä ja kolmantena ajattelin ottaa monimuotoisen luonnon näkökulman.

Ehkä olennaisin ero luomutuotannossa tavanomaiseen verrattuna on lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö. Luomussa oleva viljely maa tuottaa paremmin, kun sinne ei syydetä keinolannoitteita. Maa pysyy ravinteikkaana ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen.

Lannoitus perustuu maaperän ekosysteemiin, jolloin erillisiä lannoitteita ei tarvita. Tämä tietenkin vähentää vesistöjen kuormittumista, kun pelloilta ei valu haitallisia lannoitteita vesiin.

Eläimillä tulee olla mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen. Nykyään edes luomussa tämä ei toteudu. Esimerkiksi 100 kiloisella sialla on tilaa vain reilun neliömetrin verran. Laumakokojen tulee olla sopivia. Esimerkiksi kanat pystyvät luomaan luonnollisen nokkimisjärjestyksen alle 20 yksilön parvissa ja jos sialla on tarpeeksi tilaa, voidaan huomata, että se on oikeasti todella siisti eläin, toisin kuin yleensä kuvitellaan.

Eläinten pidon täytyy lähteä jokaisen yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta, eläimet ovat persoonia. Tässä asiassa valvonnan tulee olla riittävää. Pelkkä määräys tai sertifikaatti ei riitä, jos sen toteutumista ei valvota.

Kolmantena haluan nostaa esiin luonnon monimuotoisuus näkökulman. Luomun yleinen periaate on jokaisen elävän olennon arvostus. Luomuelintarvikkeiden tuotantoketju pyritään sovittamaan siten, että se ehkäisisi monimuotoisuuden hupenemista. Luomutuotannossa maaperäeliöillä on huomattavasti paremmat olosuhteet, monia lajeja on jopa tuplasti tavanomaiseen tuotantoon verrattuna.

Luomussa suositaan alkuperäiskasvi- ja eläinrotuja, mikä ylläpitää eri alueiden monimuotoisuutta. Lisäksi luomutuotanto kieltää GMO:n ympäristölle haitallisena.

Terve ja tuottava maaperä, eläinten hyvinvointi ja luonnon monimuotoisuus. Luomulla pystytään takaamaan nämä kaikki.

Suomalaisessa maataloudessa tulee siirtyä kokonaan luonnon mukaiseen tuotantoon. Luomua on tuettava ja lannoitteiden käyttöä rajoitettava. Siirtymä vaiheen jälkeen voidaan asettaa laki joka sallii ainoastaan luomu ja biodynaamisen tuotannon. Luonnon mukaisuus erityisesti ruoantuotannossa, mutta myös kaikessa muussa on parasta maataloudelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

*Puheen voi kuulla myös täällä*