Asuntoministeri Jan Vapaavuoren asettama rakentamismääräyksien muutostarpeita käsitellyt työryhmä luovutti tänään keskiviikkona raporttinsa. Näyttää siltä, että työryhmän ehdotusten perusteella puisten ja puuverhoiltujen kerrostalojen ja julkisten rakennusten toteuttaminen helpottuu. Nyt alkaa tie olla auki puurakentamisen uudelle tulemiselle.

Jo oli kyllä aikakin – ennen kaikkea palomääräyksiä on pidetty suurimittaisen puukerrostalojen rakentamisen pahimpana esteenä. Työryhmän ehdotukset täytyy vielä muokata asetuksiksi, mutta tämä ei liene ongelma, koska ryhmä oli yksimielinen.

Puu on kotimainen, uusiutuva luonnonvara, ja rakennusmateriaalina sen hiilijalanjälki on vain murto-osa betonista ja teräksestä. Lisäksi puiset rakennusosat ovat hiilivarastoja. Rakennusmateriaalien hiilitaseen merkitys vain korostuu jatkossa, kun taloista aletaan tehdä matalaenergiatasoisia. Silloin koko elinkaaren hiilitase riippuu hyvin pitkälti rakentamisaikaisista hiilidioksidipäästöistä.

Kunhan työryhmän ehdotukset saadaan vietyä rakennusmääräyksiin, alkaa puu- ja rakennusteollisuudella olla näytön paikka. Puurakentamisesta voi parhaimmillaan tulla jopa merkittävä vientituote.

Nyt tarvitaan ripeää liikkeellelähtöä ja esimerkkikohteita, jotta touhu saadaan käyntiin. Niin suunnittelijoilla kuin rakentajillakin on alkuun opettelemista, jotta puusta tulee kilpailukykyinen ”perinteisen” teräsbetoniin verrattuna.

Julkisen sektorin rakennuttajienkin on nyt syytä suunnata katseensa karjalan mäntyyn!