Alun perin hautakivi on ollut kai symboli sille, että kuolleiden ei pidä nousta haudoistaan. Mistähän löytyisi sellainen kalliopaasi, jonka alta Vuotoksen tekoallas ei enää pystyisi nousemaan? On se vaan kumma, ettei tässä maassa uskota edes korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä!

Lapin liitto on tilannut Kemijoki Oy:ltä selvityksen tulvahallinnasta Kemijoen alueella. Yhtiö ei malttanut olla esittämättä yhtenä vaihtoehtona taas Vuotoksen altaan rakentamista. Uskomatonta!

Tietysti koko homman voi ajatella olevan osa Pohjois-Suomen paikalliseen vaalikampanjaan kuuluvaa teatteria. Valittu tyylilaji on farssi. Tässä näytöksessä keppihevosena esiintyy ilmastonmuutoksen lisäksi tulvasuojelu.

Vuotoksen alueen allasrakentaminen on tosiasiassa monen lukon takana. Rakentaminen ei nykyisen vesilain puitteissa ole mahdollista ja myös Vuotoksen alueen Natura 2000 -status on este vesivoiman rakentamiselle. Tulvantorjunnan nimissä ei Natura-alueille voi altaita rakentaa.

Tulvasuojelu on sinänsä järkevää yhteiskunnallista varautumista, mutta joku tolkku siinäkin puuhassa pitää olla.

Kemijoki Oy:n selvityksen perusteluissa viitataan ilmastonmuutoksen tuomaan sadannan kasvuun. Talvisadannan arvioidaan kuitenkin kasvavan etupäässä Etelä- ja Keski-Suomessa ja lämpenemisen edetessä kevättulvat vähenevät koko maassa. Ilmastonmuutos todennäköisesti vaikuttaa Lapissa enemmän tulvien ajoittumiseen kuin vesistöjen virtaamien kasvuun.

Silti on tarpeellista miettiä Rovaniemen kaupungin tulvariskejä – Australiasta ja Brasiliasta on juuri nähty karuja kuvia tuhotulvista. Mutta luonnonsuojelualueiden hukuttaminen ei ole hyväksyttävä ratkaisu.