Metropolikeskustelu on ollut pahasti jumppasessa sen jälkeen, kun Vantaan valtuusto torppasi Helsinki-kuntaliitoksen valmistelun jatkamisen. Tämä on hiukan yllättävää, sillä eihän Helsinki-Vantaan syntyminen olisi sinällään ratkaissut ainuttakaan metropoliamme piinaavista ongelmista: maankäytön suunnittelua, joukkoliikenteen kehittämistä, alueellisen eriytymisen haastetta.

Helsingin metropolialueen merkitys koko Suomelle on suuri. Siksi myös valtiovallalla on kiinnostusta alueen kehittämiseen. Tarvittavat ratkaisut ovat niin isoja, etteivät ne varmaan ikinä tule syntymään kuntien omasta aloitteesta. Valtion ohjausta tarvitaan.

Pääministeri Mari Kiviniemi otti viikonloppuna kantaa Tukholman hallintomalliin ja piti sitä mahdollisena myös meidän oloissamme. Tukholmassa maankäyttö, liikenne ja sairaanhoito on uskottu seutuhallinnolle, jonka ylimpänä elimenä on suorilla vaaleilla valittu valtuusto.

Erittäin tervetullut kannanotto Kiviniemeltä. Seudullisen tason asioiden hoitamiseen tarvitaan seudullisen tason päättäjät. Yksittäiset ja satunnaiset kuntaliitokset ovat tämän rinnalla näpertelyä.