Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi taas kuvia turkistarhoilta. Muutaman viime vuoden aikana julkinen paine eläinten olojen parantamiseen on kasvanut. On vaadittu valvonnan lisäämistä ja tiukentamista. Ongelma on se, että vaikka kaikki tarhat täyttäisivät lain minimivaatimukset, eivät eläimet voi hyvin.

Esimerkiksi minkki, kettu ja supikoira on älykkäitä, liikkuvia, kaivavia ja saalistavia eläimiä. Ei ole olemassa perusteita sille, että näitä eläimiä pidetään pienissä häkeissä, joissa ei ole mahdollista juosta, möyriä tai uida. Vaikka eläin eläisi tällaisissa oloissa koko elämänsä ja olisi näin ollen ”tottunut” oloihinsa, se ei voi hyvin. Sen osoittavat kuvissa näkyvät tulehdukset, raadot ja eläinten itseltään raatelemat hännät ja raajat sekä stressikäyttäytyminen.

Turkistarhaus on yksiselitteisesti julmaa ja väärin. Niille, jotka puolustavat turkistarhausta fraasilla ”se on laillinen elinkeino”: orjakauppa on myös ollut ”laillinen elinkeino”, eikä sitäkään enää sallita. Holokaustiakin kammottavampi kidutus ja murhaaminen ei voi vuonna 2011 olla sivistyneessä länsimaassa laillinen elinkeino.

Emmekä me tarvitse turkiksia. Halu ei ole riittävä peruste toisten elävien ja tuntevien yksilöiden vangitsemiseen, pahoinpitelyyn ja tappamiseen.

Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, joissa turkistarhausta ei ole rajoitettu. Turkistarhaus tulee lopettaa kokonaan ja tavoite on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan. Vuosi 2025 on realistinen tavoitevuosi – siihen mennessä tarhaus on kitkettävä Suomesta kokonaan. Sitä ennen kaikki tuki ja sympatia aktivisteille, jotka sabotoivat turkisteollisuutta.