Tällä viikolla pääkaupunkiseudun itäiset osat ovat olleet tiukasti uutisissa, kun maanantaina julkaistiin Östersundomin alueen ensimmäinen yleiskaavaluonnossa ja tänään torstaina eduskunta hyväksyi lain Sipoonkorven kansallispuiston perustamisesta. Kansallispuiston lopullinen perustaminen vaatii vielä toisen käsittelyn ja toivon mukaan myös yleiskaavaluonnos matkan varrella paranee.

Nyt esitetyssä yleiskaavassa asutusta on kaavailtu 70 000 asukkaan verran, mikä on aivan liian raju määrä mahtuakseen tuolle kapealle kaistaleelle ilman, että alueen merkittävät luontoarvot vaarantuvat. Kaavassa suurimpana ongelmana on rannikon Natura-alueilta sisämaan suojelualueille kulkevien viherkäytävien puutteellisuus. Lisäksi asutusta on suunniteltu aivan liian lähelle suojelualueita. On ymmärrettävää, että metron varaan rakentuva kaupunginosa vaatii tietyn väestöpohjan, mutta nyt kaavaillusta määrästä on karsittava vähintään kolmasosa.

Kansallispuiston perustaminen on askel oikeaan suuntaan ja sitä on syytä tervehtiä ilolla. Nykylaajuudessaan kansallispuisto on kuitenkin repaleinen ja liian suppea, ja myös harmillisella tavalla nuo ranta-alueet on jätetty siitä pois. Lupa on kuitenkin toivoa, että kansallispuisto myöhemmin tuosta laajenee, aivan kuten kävi Nuuksionkin kohdalla.