Tänään Narinkkatorilla oli mielenilmaus, jolla vaadittiin opintotuen sitomista indeksiin.

Opintotuki riittää vain harvalla opiskelijalla elämiseen. On käytännössä pakko ottaa opintolainaa tai käydä töissä selvitäkseen. Mielestäni järjestelmä ei voi toimia siten, että ihmiset pakotetaan ottamaan velkaa, vaikka opintolainassa korot on mitättömät. Työssäkäynti puolestaan viivästyttää opintoja.

Pahimmillaan opintojen ja työelämän yhtäaikainen paine voi aiheuttaa romahduksen ja pitkäaikaisen masennuksen. Ei mielestäni ole ihme, että opiskelijat kärsivät mielenterveysongelmista enenevissä määrin.

Kaikki muut minimituet sidottiin juuri indeksiin paitsi opintotuki. Opintotuki on muutenkin jäänyt jälkeen kehityksestä. Nykyinen järjestelmä otettiin käyttöön 1992 ja opintotukea on tuona aikana korotettu kerran. Kulut nousee, opintotuki ei.

Opiskelijalla ei tarvitse olla varaa leveään elämään, mutta pitää olla mahdollista keskittyä opiskeluun täysipäiväisesti.

Minä olen opiskelija ja haen ison osan ruoastani roskiksesta. Tätä tekisin joka tapauksessa, sillä se on ekologista, mutta kuluja laskiessa huomaan, ettei minulla olisi varaa ostaa kaikkea ruokaa itse. Kerran olen käynyt leipäjonossakin asiakkaana. Opintotuki kuluu vuokraan, matkakuluihin, sähköön ja koirien ruokaan.

Opintotuki tulee sitoa indeksiin 1.1.2012 alkaen.

http://opintoraha.fi