Päivän lehdet uutisoivat Rantasalmen kalastuskuntakokouksesta, jossa oli maakuntajohtaja Matti Viialaisen johdolla lietsottu norppasotaa. On uskomatonta, että tällaista on vielä 2010-luvun Suomessa! Enemmistö alueen ja ihmisistä ja kaikista suomalaisista on kuitenkin saimaannorpasta ylpeitä.

Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen nisäkäslaji, joka elää vain Suomessa ja Saimaalla. Meillä on siis täysi vastuu norpan pelastamisesta – samaan tapaan kuin kiinalaisilla jättiläispandasta. Myös EU-tasolla ollaan hyvin huolissaan suomalaisten suhmuroinnista saimaannorpan suojelun suhteen.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on vannonut norpansuojelussa vapaaehtoisuuden nimiin. Vapaaehtoisuutta on nyt kokeiltu kymmenien vuosien ajan, eikä norpan tilanne ole parantunut – nyt on korkea aika ryhtyä tiukempiin keinoihin. Asetusluonnos verkkokiellosta on valmiina. Toimeksi, ministeri Anttila!!

Tällä hetkellä sopimuksia keväisestä verkkokalastuskiellosta on solmittu 175 osakaskunnan kanssa noin 1300 neliökilometrin alueella. Aukkoja on yli 300 neliökilometrin verran. Ja pian kuutit lähtevät liikkeelle. Kieltoajan pituus on 77 päivää, eli vuodessa jää vielä 288 päivää verkkokalastukselle. Ei luulisi olevan eväitä norppasodalle, mutta kapinakenraali Viialainen näyttää olevan toista mieltä!

Ylivoimaisesti suurin yksittäinen syy kuuttien kuolemiin on verkkoihin hukkuminen. Tähän voidaan hyvin yksinkertaisella tavalla puuttua: ei käytetä verkkoja norppa-alueilla! Verkkokalastus ei ole mikään perustuslain suojaama ihmisoikeus – itse asiassa maailmanlaajuisesti verkoilla kalastaminen on suhteellisen harvinaista. Esimerkiksi Laatokalla kalaverkot on kielletty.

Sen sijaan että maakuntajohtaja Viialainen villitsee ihmisiä jonkinlaisissa kapinakokouksissa, hänen tulisi puolustaa Saimaan alueen ylpeyttä.

Norpan pitkän tähtäimen suojelun välitavoite on 400 yksilöä vuonna 2020. Nyt liikutaan noin 270 yksilössä, eikä tilanne nykyvauhdilla tule juuri paranemaan. Kaikki voitava on tehtävä – ensimmäisenä on saatettava voimaan keväisen verkkokalastuksen kieltävä asetus. Jatkossa on todennäköisesti tarpeen laajentaa kieltoaluetta ja kieltää verkkokalastus ympärivuotisesti.

Maa- ja metsätalousministeriö ja erityisesti ministeri Anttila on epäonnistunut pahasti uhanalaisen saimaannorpan suojelemisessa. Suojeluasiat tuleekin pikimmiten siirtää ympäristöministeriön vastuulle.

On siirryttävä vapaa-ajan verkkokalastajien suojelusta saimaannorpan suojeluun!