Pääministeri Mari Kiviniemi sai tänään evästystä eduskunnan suurelta valiokunnalta perjantaina pidettävää euromaiden päämiesten ja -naisten huippukokousta varten. Erityisesti keskusteltiin niin sanotuista EU-takuista, joiden varassa on Euroopan rahoitusvakausväline ERVV. Vekotin pystytettiin keväällä 2010 Kreikan kriisin yhteydessä ja sen suuruus on 440 miljardia euroa.

Sittemmin on käynyt ilmi, että 440 miljardin takauksista huolimatta tuon potin avulla saadaan lainaa vain rapiat puolet ajatellusta summasta. Niinpä keskusteluissa on esiintynyt takausten kasvattaminen niin, että lainoja todella voitaisiin irrottaa tuo 440 mrd. Pahimmillaan vastuut voisivat Suomen osalta nousta noin 8 miljardista jopa 16 miljardiin euroon.

Oppositio on demarien johdolla vastustanut jokseenkin kaikkia toimenpiteitä Euroopan rahoitusvakauden vahvistamiseksi – niin tätäkin.

Mutta myös pääministerin ja hallituksen ”into” takausten kasvattamiseen näyttää nyttemmin hiipuvan, eikä Kiviniemi tänään edes hakenut valtuuksia takuiden nostoon suurelta valiokunnalta.

On mahdollista, ettei ERVV:n kapasiteettia edes ole tarpeen nostaa, kun Espanja näyttää jo melkein pärjäävän ja Portugalin osaltakin on olemassa vaihtoehtoja. Silti opposition ”änkyräsiipi” Kari Rajamäen (sd) johdolla äänestytti tiukemmasta takuiden noston vastustamisesta tänään suuressa valiokunnassa.

Me vihreät olemme nähneet Euroopan rahoitusvakauden puolustamisen tähän mennessä ns. ”pienimmän riesan tienä” (huom. isänmaallinen sitaatti!) ja sen tähden olemme olleet hallituksen linjan takana.

Suomen takausvastuiden nostaminen jopa useilla miljardeilla euroilla olisi vaikea ja vastenmielinen päätös. Siis tuemme voimakkaasti vaihtoehtoisten ratkaisujen löytymistä, jotta suomalaisten vastuita ei tarvitsisi korottaa.

Taistelu ei kuitenkaan ole vielä lopussa, ja päätös takuiden nostamisesta saattaa vielä tämän kevään aikana tulla eteemme.