Japania on kohdannut raskas katastrofi: maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat aiheuttaneet kymmeniä tuhansia kuolonuhreja ja giganttisia tuhoja rakennetulle ympäristölle. Suuri määrä väkeä on ilman ruokaa, vettä ja sähköä. Vertaukset toiseen maailmansotaan ovat paikoin paikallaan.

Luonnonkatastrofi koitui myös ydinvoimaloiden tuhoksi. Fukushiman ydinvoimalan useissa yksiköissä on ollut räjähdyksiä ja reaktorit ovat ”kriittisessä tilassa”. Säteilytasot ovat nousseet rajusti.

Hätätoimenpiteenä reaktoreja jäähdytetään raa’alla merivedellä, joka kyllä jäähdyttää mutta samalla tekee reaktorit käyttökelvottomiksi. Suolavesi aiheuttaa korroosiota, eikä merivedellä jäähdytettyjä voimaloita enää voida käyttää. Näin ainakin sanotaan uutisissa.

Japanilaisten ydinvoimaloiden tuhoutuminen laittaa koko ydinvoima-alan uuteen asentoon, vaikka Jyrki Katainen kiirehtikin ilmoittamaan, ettei hänen kantansa yhdessä yössä muutu. Ei kai Kataisen mielipide sitten muutu kahdessa tai kolmessakaan yössä… Mutta kansalaismielipide muuttuu ja niin muuttunee myös rahoittajien suhtautuminen.

Ydinvoiman kannattajat ovat ripeästi olleet todistamassa, ettei Suomessa ole maanjäristyksiä saati tsunameja. Ei olekaan, mutta Japanin tapaukset paljastivat, etteivät edes parhaat insinöörit kykene kuvittelemaan kaikkia riskejä tai ainakaan niiden yhdistelmiä. Osaavatko suomalaiset insinöörit kuvitella paremmin?

Nyt vielä tällä sekunnilla näyttää, ettei Fukushimassa olisi tapahtumassa suurimittaista ydinkatastrofia. Voi olla, että evakuoidut 200 000 (?) ihmistä vielä voivat palata kotikonnuilleen. Inhimillinen hätä ja pelko ovat kuitenkin tällä hetkellä suuret. Säteily, joka ei näy, ei haise eikä tunnu kipuna, on erityisen pelottavaa.

Ydinvoimassa on poikkeuksellista se, että onnettomuuden sattuessa voi hetkessä satoja tai jopa tuhansia neliökilometrejä muuttua asumiskelvottomiksi. Mikään muu ihmisperäinen onnettomuus ei aiheuta vastaavaa.

Fukushima voi olla koko ydinvoima-ajan päätepiste. Vaikka suurta ympäristökatastrofia ei syntyisikään, jää käteen epäluottamus. Riskianalyysit eivät sittenkään olleet riittäviä, vaikka niin on varmasti myös Japanissa vakuuteltu.

Epäluulo vaikuttaa tavallisiin ihmisiin, poliitikkoihin ja rahoittajiin. Uusiin ydinvoimaloihin tulee olemaan jokseenkin mahdotonta löytää enää rahoitusta, kun se on ollut vaikeaa jo ennen Fukushimaakin. Miljardi-investoinnit muuttuivat hetkessä arvottomiksi: ei enää tuottoa, vain kalliit vastuut jälkihoidosta. Houkutteleva sijoituskohde?

Onneksi Fennovoiman ja TVO:n uusia voimaloita ei ole vielä alettu rakentaa. Nyt niistä voidaan vielä hyvän sään aikana luopua ja siirtyä rakentamaan oikeasti kestävää energiajärjestelmää.