Olin maanantaina puhumassa ekologisista elämäntavoista Korso-Koivukylän Vihreiden järjestämässä ”Mitä ympäristön hyväksi pitäisi tehdä?” -tilaisuudessa. Muita puhujia olivat Erja Hakkarainen, joka puhui luonnon monimuotoisuudesta ja Pasi Toiviainen, joka keskittyi enemmän ilmastonmuutokseen.

Yksi asia, josta puhutaan liian vähän niin ympäristöjärjestöjen, kuluttajansuojan kuin myös poliitikkojen toimesta on erilaisten tuotteiden kestävyys. Enkä minäkään maanantain tilaisuudessa uhrannut aiheelle kuin yhden lyhyen kommentin. Mistään ei saa enää pesukonetta, joka kestäisi 25-30 vuotta, kännykkää, joka kestäisi 5 vuotta tai läppäriä, joka kestäisi 10 vuotta. Tuotteet on tehty kestämään käyttöä vain tietty aika.

Suuret yritykset, jotka valmistavat kulutushyödykkeitä, eivät halua valmistaa kestäviä tuotteita. Tämä johtuu siitä, että yritys ei tuota niin paljoa voittoa, jos sen tuotteet kestävät 20 vuotta. Jos laite hajoaa parissa vuodessa, saadaan nopeammin myytyä uusi tilalle.

On myös esimerkkejä siitä, että rikki mennyttä laitetta ei suostuta korjaamaan, vaan kehotetaan suoraan ostamaan uusi. Samaan aikaan länsimaista myydään Afrikan maihin elektroniikkajätettä ”käytettäväksi uudelleen”. Todellisuudessa jätteet päätyvät kaatopaikoille, mistä köyhät käyvät etsimässä metallia myytäväksi.

On tavalliselle ihmiselle aivan käsittämätöntä, miksi tuotteista ei tehdä kestäviä. Olisihan se arjen kannalta mukavampaa vaihtaa tuotetta harvemmin. Ympäristön kannalta on järkevämpää korjata vanhaa kuin tuottaa kokonaan uutta. Ympäristön kannalta olisi myös järkevää kierrättää kaikki, mikä vanhoista laitteista irti saadaan. Järkevää olisi myös tehdä hyödykkeistä niin kestäviä kuin mahdollista.

Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, mitä pelkät taloudelliset intressit yhteiskunnallemme aiheuttavat. On tyhmää pitää elossa tätä järjetöntä järjestelmää vain sen takia, että saataisiin myytyä mahdollisimman paljon.

Lakiin pitää saada kirjaus siitä, että kulutushyödykkeistä tulee tehdä mahdollisimman kestäviä. Olisi hienoa jos nousisi kansanliike vaatimaan kestävämpiä tuotteita.