Korson markkinoilla julkisessa kaupunkitilassa su 27.3.

Kampanja on jatkunut tiiviinä ja mukavaa on ollut. Erityisen mukavaa oli viikonloppuna, kun Cityconin kauppakeskukset Espoossa ja Vantaalla olivat avoinna poliittisille puolueille kauppakeskuksissa järjestetyn vaaleihin liittyvän teemapäivän myötä. Ehdokkaiden ei tarvinnut seistä räntäsateessa ja kauppakeskuksen lämpimillä käytävillä lauantai-päivää viettävien ihmisten kanssa syntyi mielenkiintoisia keskusteluja vaalien tärkeistä teemoista. Itse vietin päivää Myyrmannissa ja Isossa Omenassa. Kiitos Cityconille tästä armopalasta, joka kyllä saattoi olla kaupallisestikin kannattava, kun saatiin säpinää ja ihmisiä liikkeelle.

Tänäänkin tuli pyörähdettyä Ison Omenan huitteilla vaalimainontaa harrastamassa itseni tavoin Uudellamaalla Vihreiden ehdokkaana olevien Jani Toivolan, Tiina Elon ja Said Yusufin kanssa. Kauppakeskuksen sisälle ei ollut asiaa, koska yksityisomistuksessa oleva kaupallinen tila ei normaalisti mahdollista samanlaisia oikeuksia, joita kaikille kansalaisille kuuluvassa kaupunkitilassa on. Tosin häätö tuli Ison Omenan edustaltakin, koska alue kuuluu kuulemma kiinteistöön, eikä siinä suvaita luvatonta kansalaistoimintaa. Ystävällinen ja mukava vartijaheppu ei tosin tiennyt, missä menee kauppakeskuskiinteistön ja kaupungin katualueen raja, enkä ole Espoon asemakaavasta sitä viitsinyt tarkastaa, koska ei se ole oleellista tämän asian kannalta. Enkä muutenkaan viitsi tällaisella asialla alkaa rähistä, vaikka periaatteellisella tasolla asia onkin tärkeä.

Oleellista ei ole sekään, että minua jotenkin riepoisi se, etten voi jakaa vaalilehtiä missä tahansa paikassa. Oleellista sen sijaan on se muutos, joka ihmisten julkiseksi mieltämälle tilalle on tapahtunut ja tapahtumassa.

Demokraattisessa kansalaisyhteiskunnassa kaupunkitila on perinteisesti ollut aidosti kaikkien yhteistä tilaa. Suomessa laki mahdollistaa erilaiset kokoontumiset ja mielenosoitukset, jos asiaan kuuluvat ilmoitukset on hoidettu. Uskonnollista sanomaa saa paasata kaupunkitilassa mielin määrin ja myös sekä poliittinen että kaupallinen markkinointi vaikkapa flaijereita jakamalla on sallittua, samoin kuin vaikkapa skeittaaminen.

Kauppakeskukset (ja niiden edustat) eivät kuitenkaan ole julkista tilaa, vaan yksityista kaupallista aluetta, jossa omistaja määrää mitä tiloissa saa tehdä ja kuka sinne saa tulla. Tämä on minusta ihan vakavasti otettava uhka aidon tasa-arvoisen kansalaisyhteiskunnan toteutumiselle.

Paljon on myös kritisoitu sitä, miten vaaleissa voi menestyä ainoastaan isolla rahalla eikä ruohonjuuritason toimijoilla ole aitoa mahdollisuutta kilpailla tasaväkisesti kymppitonnien budjeteilla pyörivien kampanjakoneistojen kanssa. Jos julkisen tilan korvautuminen yksityisellä kaupallisella tilalla jatkuu nykyistä vauhtia, niin tämäkin epäkohta pahenee entisestään, kun yhteisiä tiloja, joissa ihmiset liikkuvat ei kohta kerta kaikkiaan enää ole.

Ja edelleen: tarkoitus ei ole erityisesti purnata siitä, etten saanut notkua räntäsateessa Ison Omenan lähistöllä. Kyse on kaikkien ihmisten ja ilmiöiden oikeudesta yhteiseen kaupunkitilaan.