On olemassa tahoja, jotka tahtovat kieltää kerjäämisen. Miten se on käytännössä mahdollista? En ymmärrä.

Jos kerjääminen kielletään, ongelmat siirtyvät muualle. Prostituutio, huumekauppa, varkaudet, väkivalta ja huijaukset tulisivat todennäköisesti lisääntymään.

Kerjäämisen kieltämisessä täytyisi myös määritellä, mikä kaikki on kerjäämistä. Jos pydän rahaa bussilippuun kadulla, niin onko se kerjäämistä? Entä jos pyydän rahaa ruokaan? Tupakkaan? Viinaan? Tai vuokran maksuun? Kyllähän ihminen saa pyytää toisilta ihmisiltä rahaa ja toiset ihmiset saavat halutessaan sitä kohtuudella antaa.

Rajoitetaanko kerjäämiskielto vain romaneihin? Tämä menee jo rasismin puolelle. Kaikkia ihmisiä tulee koskea sama lainsäädäntö kansallisuudesta tai muista ominaisuuksista riippumatta.

Voidaanko kerjäämiskielto rajata jonnekin tietylle alueelle? Ehkä voidaan, mutta se olisi väärin. Jo nyt ihmisten olemista ja liikkumista kaupungissa rajoitetaan liikaa. ”Asiaton” oleskelu on sallittava myös lämpimissä sisätiloissa. Kotipihat ja vastaavat on sitten asia erikseen.

Järjestäytyneestä rikollisuudesta kerjäämisen taustalla en ole kuullut muita kuin foliohattu-salaliittoteoriota. Rikollisten olisi paljon tuottavampaa myydä huumeita tai aseita, tehdä ryöstöjä ja varkauksia sekä käydä ihan rehellisessä työssä. Ei järjestäytyneen rikollisuuden kannata kerjätä.

Ovelta ovelle kiertävät kaupustelijat, jotka eivät suostu poistumaan pyydettäessä, menevät helposti kotirauhanrikkomisen piiriin. Tähän ei välttämättä tarvita lakimuutoksia.

Käytännössä kerjäämisen kieltäminen on paitsi haitallista, myös typerää ja väärin. On uskomatonta, miten kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset kohtaavat silmitöntä rasismia ja syrjintää.

Sen sijaan, että yritetään peitellä ja piilotella ongelmia, täytyisi etsiä ratkaisuja. Niitä lyhytnäköiset porvarit ei vain taida haluta löytää.