*Julkaistu Vantaan Sanomissa 30.3.2011*

Kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia on parannettava

Kuntalaiset voivat vaikuttaa päätöksentekoon pääasiassa vain vaalien yhteydessä äänestämällä sopivaksi katsomaansa ehdokasta. Muu kuntalaisten osallistuminen on vieläkin aivan lapsen kengissään. Suurten projektien yhteydessä järjestetään yleisötilaisuuksia, joissa aihe esitellään ja kenties kuullaan kuntalaisten näkemyksiä. Taitaapa vain käydä niin, että suuri osa ylöskirjatuista kuntalaisten näkemyksistä päätyy paperipinoon pölyttymään, ainakin jos ne eivät ole samoilla linjoilla suunnittelijoiden kanssa.

Erityisen tärkeää kuntalaisten kuuleminen ja heidän näkemystensä huomioiminen tulisi olla kaava-asioissa ja lähipalveluiden järjestämisessä. Usein käy kuitenkin niin, että asukkaat havahtuvat muutoksiin vasta siinä vaiheessa, kun rakentaminen jo aloitetaan, tai lähipalveluiden karsimisesta on jo päätetty. Asioiden etenemisen jatkuva seuraaminen vaatisi kuntalaisilta paljon aikaa, jotta voisi huomata ne seikat, joihin haluaa vaikuttaa ja jotka kenties koskettavat omaa elinympäristöä. Kaavoista saatetaan kyllä kuuluttaa paikallislehdessä, mutta yksi ilmoitus ei tavoita kaikkia.

Kunnalta ei olisi suuri vaiva käydä tiputtamassa kaava-alueiden lähiympäristöjen postilaatikoista lappu, jossa kerrotaan lähistön kaavoitusprosessista. Näin kuntalaiset tietäisivät, että jotain on suunnitteilla ennen kuin metsä on kaadettu, kävelytietä muutetaan autojen läpikulkuväyläksi tai palvelupiste on lopetettu.

Asukkaat ovat lähiympäristönsä parhaita asiantuntijoita ja heitä tulisi kuunnella huomattavasti nykyistä enemmän.

Juhis Ranta
puheenjohtaja, Vantaan Vihreät nuoret ja opiskelijat ry

Terhi Niinimäki
kaupunginvaltuutettu (vihr)