*Mielipidekirjoitus*
*Julkaistu Vantaan Sanomissa 22.10.2011*

Työ asunnottomuuden poistamiseksi on kesken

Maanantaina vietettiin jälleen vuosittaista asunnottomien yötä.

Suomessa eniten asunnottomia on Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla. Kaikissa näissä kaupungeissa on paljon tyhjillään olevia tiloja. Ne ovat vanhoja liiketiloja, teollisuutta tai asuntoja. Monet niistä on jätetty rapistumaan vaikka niistä voisi löytyä apua asunnottomille.

Kaikissa edellä mainituissa kaupungeissa on tehty talonvaltauksia. Osalla valtauksista on pyritty vaatimaan autonomisia epäkaupallisia sosiaali- ja toimintakeskuksia, osa valtauksista on ollut puhtaasti asumisvaltauksia.

Poliisi käy tasaisin väliajoin häätämässä valtaajat pois tyhjistä tiloista. Ja miksi? jotta nämä tilat voisivat edelleen seisoa käyttämättöminä?

Miten talonvaltaukset liittyvät asunnottomuuteen? Monien muiden ongelmien muassa yksi asunnottomuuteen johtavista tekijöistä on edullisten asuntojen puute. Miksi pitää tiloja tyhjillään rapistumassa, kun ne voisi kunnostaa asunnottomien asuntoloiksi ja toimintakeskuksiksi. Moniin kohteisiin saattaisi jopa löytyä aktiivisia vapaaehtoisia kunnostamaan vanhoja tiloja.

Asunnottomia voisi auttaa myös sosiaaliturvan uudistaminen ja selkeyttäminen siirtymällä esimerkiksi perustuloon, ruokajakoja järjestävien järjestöjen tukeminen sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden parantaminen.
 
Toivon, että asunnottomia muistetaan muulloinkin kuin kerran vuodessa, jotta päättäjät, yrittäjät että kansalaiset pohtisivat mitä he voisivat tehdä asunnottomien olojen helpottamiseksi ja asunnottomuuden vähentämiseksi.
 
Asunnottomuuden eteen on tehty paljon erityisesti valtakunnallisella tasolla ja pitkäaikaisasunnottomuutta on viimevuosina saatu vähennettyä hurjasti. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työ olisi jo tehty.
 
Juhis Ranta
puheenjohtaja
Vantaan Vihreät nuoret ja opiskelijat