Tervehdys ihmiset!

Meillä täällä Suomessa on sellainen perinne, että jouluna pöytä katataan kauniisti ja ruokaa on niin paljon, ettei sitä meinaa ehtiä syömään ennen kuin se pilaantuu. Harmittavan usein näissä notkuvissa pöydissä on myös kinkku. Kinkku on lihankimpale joka on peräisin siasta. Sika taas on älykäs, tunteva, aktiivinen ja kaunis eläin.

Kinkkua pyritään tuottamaan Suomessa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sikoja pidetään pienissä ja likaisissa karsinoissa. Tämä saattaa mahdollistaa jollekulle yrittäjälle sen, että hän saa maksettua vuokran ja levittää voita leivän päälle. Tämä kuitenkin aiheuttaa myös sen, että nämä älykkäät ja aktiiviset eläimet eivät pääse toteuttamaan ensimmäisiäkään lajityypillisiä tarpeitaan.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi jälleen kuvia suomalaisilta sikatiloilta. Joissain näkyi selkeitä rikkeitä, mutta suurimmassa osassa kuvista meno oli aivan lakikirjaimen mukaista. Suomessa on eläinsuojelulainsäädäntö, jonka henki on varsin ylevä, mutta lakia tarkentavat säädökset vesittävät sen täysin. Lainsäädännön takia tehotuotannon piirissä ei ole ainuttakaan onnellista possua.

Koska lakien muuttaminen on todella hidasta, niin toivon, että mahdollisimman moni luopuisi joulukinkusta. Itseäni näiden eläinten julma kohtelu suututtaa niin paljon, että tekisi mieli sanoa kaikille kinkkuilijoille: ”Tukehtukaa joulukinkuunne!”.

Sikaloiden kuvaajia syytetään vahingonteosta ja ties mistä aivan järjettömästä. Kuitenkaan kuvaajat eivät ole rikkoneet mitään, eikä heitä ole edes huomattu kun he ovat käyneet kuvaamassa tiloja. He ovat tehneet näkymättömän näkyväksi. Ihmiset järkyttyvät ja vaativat tiukempaa valvontaa. Valitettavasti tilanne ei parane valvonnalla. Kinkku pitää jättää ostamatta.

Jos syö lihaa, niin pitää olla valmis näkemään eläimen koko elinkaari sen syntymästä teurastuksen ja jalostuksen kautta omalle lautaselle.