Ylen etusivulla huomasin eilen uutisen, jossa kerrottiin, että formula 1 kausi alkaa tulevana viikonloppuna. Hieman alempana oli uutinen, mikä koski ilmastonmuutoksen vaikutuksista Australiaan.

Ihmisten huoli ilmastonmuutoksesta on lieventynyt muutamassa vuodessa. Ilmastonmuutos ei ole ollut pitkään aikaan mikään uutinen, eikä mediat jaksa tehdä siitä juttuja, koska se ei myy. Valtavirralta näyttää unohtuvan miten vakavasta ilmiöstä on kyse. Se vaikuttaa koko maapallon ekosysteemiin aiheuttaen lukuisien lajien sukupuuton ja samalla ajaa lukemattomat ihmiset pois kodeistaan.

Vakavuus on näennäisesti tunnustettu, mutta sitä ei ole ymmärretty. Valtiot eivät ole valmiita tekemään suuria toimnepiteitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Päästövähennykset ei riitä, tarvitaan hiilinieluja. Samaan aikaan on edelleen yleisesti hyväksyttyä, että viihteen varjolla lennätetään järjetön määrä kalustoa ympäri maailman ajelemaan jotain rataa ympäri ja näille vielä maksetaan siitä niin suuria summia rahaa, ettei se ole suhteessa mihinkään.

Mielestäni tämä on aivan järjen vastaista. En voi ymmärtää, että moinen valtavia päästöjä aiheuttava turhuus on sallittu, vaikka se on omiaan pahentamaan ongelmia.

Ensiksi suurimpien medioiden tulisi uutisoida jatkuvasti uusista tutkimustuloksista ja ilmastonmuutoksen etenemisestä ja sen seurauksista. Täytyisi nostaa esille, että kuinka paljon hiilinieluja meidän on pystyttävä luomaan, jotta ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää.

Toiseksi, kaikki turha saastuttava toiminta tulisi lakkauttaa, ensimmäisenä moottoriurheilu. Myös hupiristeilyt ja lentoliikenne voitaisiin lopettaa. Samoin turhat teollisuuden alat kuten eläintuotanto.

Kolmanneksi valtioiden täytyy sitoutua riittäviin päästövähennyksiin. Nyt tuntuu siltä, että neuvottelu tilanne on sellainen, ettei kukaan halua tehdä mitään ensimmäisenä. Yhdysvallat ei halua antaa nouseville Aasian talouksille kilpailuetua sillä, että rajoittaisivat omaa toimintaansa jne.

Näyttää siltä, että maailma tuhotaan ihan vain huvin, viihteen ja lyhytnäköisten etujen saavuttamisen vuoksi.

Meidän pitää luopua asioista ja se pitää voida sanoa ääneen.