Puolustusministeri Stefan Wallinia on viime päivät kiskottu kölin alta usampaan otteeseen, niin julkisuudessa kuin Eduskunnassakin. Vaikka ministeri selvitti luottamusäänestyksen selvin numeroin ja piti päänsä pystyssä nöyryytysten keskellä, on hänen arvovaltansa ja uskottavuutensa murentunut murto-osaan entisestä.

Wallinin virhe oli alkeellinen: hän pyrki salaamaan sen, että oli vaikuttanut Puolustusvoimien säästöihin torjumalla Dragsvikin ruotsinkielisen varuskunnan lakkauttamisen. Ei ollut mikään yllätys, että salausyritys paloi pohjaan – olihan Wallinin ”poliittinen ohjaus” monien Puolustusvoimien johtohenkilöiden tiedossa. Ja nykymaailmassa asiat pysyvät muutenkin varsin huonosti salassa!

Asian alkuperäinen käsittely Eduskunnassa oli armeijan johdolle varmasti piinallista kuultavaa, kun sekä puolustusministeri että pääministeri puhuivat potaskaa tuutin täydeltä. Asioiden todellinen laita paljastui lopulta komentaja Ari Puheloisen raportista.

Jos Wallin olisi puolustanut Dragsvikin säilyttämistä avoimesti ja kirkkain silmin kielivähemmistön oikeuksiin vedoten, koko juttu olisi ollut hetkessä poissa päiväjärjestyksestä. Oppositio olisi tovin mäkättänyt mutta karavaani olisi jatkanut kulkuaan järkähtämättä. Ruotsin kielen puolustaminen on RKP:n leipälaji – siihen on totuttu vuosikymmenten vieriessä.

Miten kokeneelle ja taitavalle poliitikolle voi sattua noin alkeellinen virhe?

Arvelen, että taustalla on viime hallituskauden kokemukset. Kulttuuriministerinä Stefan Wallin pystyi esiintymään kaikenlaista hyvää jakavana aurinkokuninkaana, kun Veikkaus Oy:n tuotot kasvoivat rajusti ja jaettavaa niin kulttuuri-, liikunta- kuin nuorisotoimintoihinkin oli vuosi vuodelta enemmän. Kaikki meni kuin Strömsössä ja ministeri paistatti päivää julkisuuden myönteisessä valaistuksessa. Helppo elämä voi tehdä ylimieliseksi.

Puolustusministerin homma nykyhallituksessa on kuitenkin tyystin toisenlainen posti. Kun tehdään vaikeita säästöpäätöksiä, on myös julkinen seuranta ja kritiikki paljon ankarampaa. Tätä Wallin ei tainnut oivaltaa ajoissa. Nyt varmaan on mennyt jakeluun.