Osallistuin tänään varavaltuutettuna Vantaan kaupunginvaltuuston infotilaisuuteen. Ennen tilaisuutta Näpit irti koulusta -kampanja järjesti ohjelmallisen mielenosoituksen valtuuston edessä. Meillä valtuutetuilla ja varavaltuutetuilla, jotka vastustamme noita samaisia koulusäästöjä, oli hieman hankala asema.  Toisaalta meillä on täysi syy osallistua mielenilmaukseen, samalla kuitenkin osoitamme tavallaan mieltä itsellemme. Kampanjan moottorina toimii Vihreiden varavaltuutettu. Hänen tilanteensa vasta mielenkiintoinen onkin. Hän organisoi kampanjaa, jonka pääkohteena on valtuusto, johon hän itse kuuluu. Tällaisiin kaksoisrooleihin kai päättäjien painavissa saappaissa aina välillä joutuu tottumaan.

Pääasiakohtana valtuuston infotilaisuudessa oli Vantaan virkamiesten esittämä talous- ja velkaohjelma. En ymmärrä, miten mm. perussuomalaisten ja demareiden valtuutetut, jotka ovat vuosien ajan puhuneet vähäosaisten, lasten ja vanhusten puolesta, voivat nyt kirkkain silmin kannattaa kaikkia talous- ja velkaohjelman kohtia. Sadan kouluavustajan säästämisestä kirjoitin jo edellisessä blogissani. Ohjelmassa on kuitenkin monia muitakin täysiä idioottimaisuuksia. Yksi on intensiivinen lastensuojelun perhetyö. Tällä toimintamallilla on säästetty satoja tuhansia euroja, kun kiireelliset huostaanotot ovat vähentyneet. Nyt kaupunki hakee ”säästöjä” lopettamalla tällaiset pitkällä tähtäimellä sekä inhimillistä kärsimystä, että kaupungin varoja säästävät toimintamallit. Eihän näissä suunnitelmassa ole mitään mieltä. Onneksi kuulun Vihreään valtuustoryhmään, joka on tehnyt seuraavanlaisen muutosesityksen säästöohjelmaan:

Näistä emme halua tinkiä:
– kouluavustajat
– lastensuojelun kotipalvelut ja intensiiviperhetyö sekä neuvolan
perhetyöntekijät
– terveyskeskuslääkärien määrä nykyisellä tasolla sekä terveysneuvontapalvelu
– vanhusten kotona jaksamisen tukeminen
– kuntoutuksen tukeminen
– nuorten toimeentuloasiakkaiden tukeminen
– syrjäytymistä ehkäisevä järjestötyö
– työttömien palkkatuki
– ammatillisen koulutuksen tukipalvelut
– luontokoulu
– katupölyn poisto ja auraus, terveysmenojen ehkäisynä
Pelkästään velan takaisinmaksunopeutta hidastamalla ylläolevat
palvelut voidaan säilyttää.
Lisäksi olemme esittäneet näitä säästötoimenpiteitä:
– Energian, veden ja paperin kulutusta vähennetään ja jätteitä
lajitellaan tehokkaammin
– Tarkistetaan kumppanuudet ja sopimukset
– Otetaan käyttöön avoimen lähdekoodin ohjelmistot
– Viestinnän julkaisut siirretään sähköiseen muotoon (painotuotteet
vain kohdennetusti)
– Loppiaisvastaanotto lakkautetaan
– Lautakuntien ja aluetoimikuntien kokoa pienennetään
– Luottamushenkilöiden kokouspalkkiot eivät kasva kolmen tunnin jälkeen
– Matkakorvaukset luottamushenkilöille maksetaan vain julkisten taksojen mukaan