Huomenna torstaina 27.9. on opiskelijoiden yhteinen kuntavaalitempaus. Pääkaupunkiseudulla opiskelijakunnat ja ylioppilaskunnat ovat yhdessä pohtineet, että minkälainen olisi opiskelijalle hyvä kunta. Tapahtuman teemana on opiskelijan koti.

Pääkaupunkiseudulla korkeakouluopiskelijoita on yli 90 000. Huomattavasti enemmän jos lasketaan myös toisen asteen opiskelijat. Tämän on pakko näkyös myös kuntien päätöksenteossa.

Kovasti on valiteltu opiskelija-asunto pulaa. Itsekin opiskelijana asun nyt yksityisessä vuokra-asunnossa enkä opiskelija-asunnossa, koska en ehtinyt tarpeekseni sellaista saada. Lisäksi opiskelupaikkakuntani on Nurmijärvi, joten en ilmeisesti edes saisi HOASilta asuntoa, vaikka koko muu elämäni onkin pääkaupunkiseudulla. (Korjatkaa jos olen väärässä.)

Tarvitsisimmekin enemmän vuokra-asuntoja, erityisesti yksiöt ovat kiven alla ja suhteellisesti todella kalliita.

Toinen todella tärkeä opiskelijoita koskeva teema on liikkuminen. Julkinen liikenne sekä kevyenliikenteen väylät tulee olla siinä kunnossa, että erittäin liikkuvat opiskelijat pääsevät helposti kulkemaan opinahjojensa, kodin sekä vapaa-ajan menojensa väliä. Baana on tärkeä lisäys koko Helsingin kevyelle liikenteelle, mutta missä on Vantaan ”baana”? Julkisen liikenteen vuorovälien tulisi olla tiheämpiä ja reittien nopeampia, jotta liikkuminen olisi sujuvaa.

Ilmaisesta joukkoliikenteestä on aina välillä puhuttu. Tällä hetkellä on kuitenkin tärkeämpää satsata laatuun, jotta mahdollisimman moni saadaan tässä vaiheessa joukkoliikenteen käyttäjäksi. Samalla täytyy tavoitella jatkuvasti alhaisempia hintoja, jottei kukkaron paksuus olisi este joukkoliikenteen käytölle.

Liikkuminen ja asuminen muodostaa suurimman osan kaikista opiskelijan menoista. Tämän jälkeen ei paljoa käteen jää. Siksi pitää panostaa asuntojen riittävyyteen ja hintatason kohtuullistamiseen sekä joukkoliikenteen toimivuuteen ja hintojen kurissa pitämiseen.

Kaupunki on kuitenkin myös opiskelijan koti. Kun opiskelija voi hyvin, vaikuttaa se koko kunnan hyvinvointiin.

Itse aion olla paikalla pääkaupunkiseudun opiskelijoiden kuntavaalitempauksessa Ylioppilasaukiolla klo 12-14.