YLE uutisoi tänään, että pian arktiksella ei välttämättä ole kesäisin enää jäätä ollenkaan. Tämä on suurin muutos sitten jääkauden.

Tämä suututtaa ja surettaa. 80-luvulta asti ollaan tiedetty ilmastonmuutoksesta ja kasvihuonekaasuista, mutta asialle ei ole vaivauduttu tekemään mitään. Ikiroutaan on varastoitunut metaania, joka on 50 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Jään sulamisen myötä tämä metaanikin vapautuu hiljalleen ilmakehään ja voimistaa ilmaston lämpenemistä edelleen.

Tarvitsemme radikaaleja toimia ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi, mikäli se on enää mahdollista. Ja toimet täytyy toteuttaa nyt. Tässä on kyseessä oikeastaan paljon akuutimpi ja kokonaisvaltaisempi ongelma kuin vaikkapa Euroopan velkakriisi.

Kunnallisvaalikampanjat ovat käynnistyneet. Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen asia ja sen luulisi näkyvän myös kunnallisvaaleissa. Jokaisen kunnan täytyy myös tehdä osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Vantaa määritteli tällä valtuustokaudella niin sanotussa ”Vantaasopimuksessa” itselleen 5% vuosittaiset päästövähennystavoitteet. Kaupunki onjäänyt kauas tavoitteista. Toivon, että tämä otetaan takaisin tulevalla vaalikaudella.

Tampere ja Helsinki ovat pyrkimässä hiilineutraaleiksi kaupungeiksi. Olisi korkea aika saada Vantaallekin strategia siirtymiseksi hilineutraaliin aikaan.