Saksalainen energiajätti E.ON ilmoitti eilen vetäytyvänsä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Ydinvoiman vastustajille tämä on ilouutinen, sillä hyvin todennäköisesti se merkitsee koko Pyhäjoelle suunnitellun hankkeen kaatumista. On vaikea uskoa, että E.ONin 34 prosentin osuudelle Fennovoimasta löytyisi innostunut ostaja.

E.ONin suunnanmuutos on merkittävä, sillä yhtiö ilmoittaa keskittyvänsä jatkossa enemmän uusiutuvaan energiaan. Hyvä linjaus yhtiöltä, sillä ydinvoima on auringonlaskun ala – Fukushiman jälkeisessä maailmassa ydinenergia on entistä huonommassa huudossa. On todennäköistä, että mahdolliset uudet hankkeet tulevat seuraamaan Olkiluoto 3:n viitoittamaa tietä: aikataulut ja kustannusarviot venyvät ja paukkuvat.

Lisäksi sähkönkulutuksen suhteen näyttää käyvän juuri niinkuin vihreät ennustivat Suomen ydinvoimapäätöksiä tehtäessä vuonna 2010: kokonaiskulutus ei näytä kasvavan. Ylenmääräiselle ydinvoimalle ei meillä ole tarvetta.

Vantaan Energia Oy on muutaman prosentin osuudella mukana Fennovoiman hankkeessa. Nyt meidän energiayhtiömme olisi korkea aika lukea ajan merkkejä ja mitä pikimmin ottaa mallia E.ONista irtaantumalla koko kalliista, riskialttiista ja turhasta hankkeesta!