Kuntavaalit menivät minulta hyvin – KIITOS äänestäjilleni! – ja pääsin yli 600 äänen voimin uudelleen Vantaan valtuustoon, yli viiden vuoden tauon jälkeen. Tällä välin olen ollut toimialajohtajan sijaisena Vantaalla, kansanedustajana, taksikuskina ja erityisopettajana; uskon, että näiden kokemusten jälkeen on aiempaa enemmän annettavaa armaan kotikaupunkini päätöksentekoon.

Vantaalla vihreät onnistuivat pitämään asemansa eli yhdeksän valtuutettua, mitä voi pitää ”torjuntavoittona”. Hirveän tyytyväinen kokonaistulokseen ei kuitenkaan voi olla, etenkin kun menetimme kolmanneksi suurimmat valtuustoryhmän aseman perussuomalaisille. Vastaavasti myös valtakunnallinen tulos 8,5 prosenttia oli kohtalainen muttei loistava.

Suurin vaaleihin liittyvä järkytys oli kuitenkin äänestysprosentti, Vantaalla vain 51,4 ja valtakunnallisestikin alle 60 prosenttia! Kaltaiselleni politiikasta kiinnostuneelle politrukille nämä lukemat ovat käsittämättömän heikkoja.

Tarttis tehdä jotain – kukaan ei vain oikein tunnu tietävän että mitä. Erilaiset äänestämiseen innostavat kampanjat vuosien varrelta ovat purreet heikonlaisesti.

Ehkä nykyihmiset eivät enää jaksa uskoa siihen, että yhden äänen antaminen joka neljäntenä vuonna voisi vaikuttaa merkittävästi yhteisten asioiden hoitoon. Demokratian vahvistamiseksi pitääkin kehittää toisenlaisia vaikuttamisen muotoja, joiden avulla kuntalaiset voivat osallistua päätöksentekoon myös vaalikausien aikana. Nykyaikainen tekniikka antaa tähän hyviä ja helppokäyttöisiä mahdollisuuksia. Lisäksi sähköinen äänestäminen pitää otta pikavauhtia käyttöön.