Tämä päivä oli ikävä päivä Vantaalle.

Valtuusto hyväksyi budjettikokouksessa tukun lyhytnäköisiä palvelujen leikkauksia pienempien puolueiden vastustuksesta huolimatta. 23 kohtaa äänestettiin, leikkauksia vastustava linja hävisi kaikki äänestykset. Lapsiperheiden kotipalveluista ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten sosiaaliohjaajista säästetään, Mikkolan kirjasto lopetetaan, Vantaa-lisää saa enää vain 1,5-vuotiaaksi asti, terveyskeskusten henkilöstöstä säästetään jne.

Laskua näistä päätöksistä maksetaan sitten parin vuoden päästä, kun ongelmat alkavat kertyä. Ja se lasku tulee olemaan paljon kovempi kuin näistä leikkauksista saavutettavat pienet säästöt.

Valtuuston puhujan pöntössä kuulin mm. perussuomalaisten Auvisen suusta intoilua siitä, että tässä tehdään nyt ”vastuullisia päätöksiä”. Ja: ”älkäähän haihatelko palveluiden perään, vaan olkaa vastuullisia”. Mielestäni vastuullisuus oli näistä päätöksistä hyvin kaukana. Tai minä ainakin ymmärrän vastuullisuuden tarkoittavan jotain aivan muuta.

Olen todella pahoillani siitä, että nämä leikkauspäätökset sinetöineiden kokoomuslaisten ja demarien leireissä osataan katsoa tulevaisuutta vain euron kuvat silmissä. Eikä sitäkään osata kunnolla. Jos todella halutaan pitkällä tähtäimellä säästää kaupungin rahaa, rakennetaan vahvat ennaltaehkäisevät palvelut joka sektorille. Korjaavat palvelut tulevat aina paljon kalliimmaksi kuin ennaltaehkäisy. Ihmettelen, ettei tämä itsestäänselvä fakta ole kantautunut Vantaan suurimpien puolueiden päättäjien korviin.