Ilmoitin eilen, että lähden mukaan kisaamaan Vihreän liiton puoluesihteerin tehtävästä. Mietin asiaa melko pitkään. Pystyisinkö hoitamaan homman hyvin? Mitä annettavaa minulla on puolueelle ja aatteelle?

Olen ollut tekemässä vihreää politiikkaa reilut 20 vuotta, ensin Vantaan kaupunginvaltuutettuna ja monessa muussa kunnallisessa toimessa, sittemmin virkahommissa toimialajohtajana ja pari vuotta kansanedustajana. Nyt olen vihreän eduskuntaryhmän kansliassa poliittisen sihteerin sijaisuutta hoitamassa. Tuumaan, että tunnen poliittisen toiminnan ulottuvuuksia aika laajalti.

Olen ollut myös muissa töissä, neljännesvuosisadan erityisopettajana ja ”keski-iän välivuoden” taksikuskina. Jonkin verran on tuntumaa siis myös puolueen ulkopuoliseen elämään.

Näillä pohjilla minusta tuntuu, että pystyn suoriutumaan puoluesihteerin tehtävistä.

Puolueen poliittisesta linjasta päättävät enemmän muut toimijat kuin puoluesihteeri. Minusta luonto-, ilmasto- ja ympäristöasiat ovat kuitenkin Vihreän liiton kovinta ydintä ja kannatan vahvaa ympäristöprofiilia. Kansan kahtiajaon torjuminen ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat myös tärkeitä vihreitä tavoitteita.

Viimeaikainen susikeskustelu on ottanut minua aivan erityisesti pannuun; siitä huokuva meininki kertoo valitettavan paljon suomalaisen yhteiskunnan nykytilasta. Meillä vallitsee outo pelon, vihamielisyyden, vastakkainasettelun ja sisäänpäin käpertyneisyyden ilmapiiri. Avoimuuden lisäämisellä, uupumattomalla keskustelemisella ja tiedon levittämisellä tällaisesta voidaan päästä kirkkaammille vesille. Julkisessa keskustelussa puoluesihteeri voi antaa oman panoksensa, ja minä olen siihen valmis.

Puoluesihteerikisa on vasta alkamassa. Tunnen tähän mennessä ilmoittautuneet kilpakumppanini Sallamaari Muhosen ja Lasse Miettisen aika hyvin ja uskon, että kilpailusta tulee reilu ja antoisa.