Hallituksen yksi tärkeimmistä hankkeista eli sote-uudistus saa yhä kummallisempia piirteitä. Torstain kehysriihen jälkeen kaikki ovat huuli pyöreänä: mitä nyt ollaan tekemässä?

Hallituksen linjauksia lukemalla ei tule juuri hullua hurskaammaksi, eikä muutakaan tietoa ole tihkunut. Ministerit vaikenevat.

Näyttää kuitenkin selvältä, että 15 alueellisen selvityshenkilön viime viikolla julkistetulla raportilla pyyhitään lattiaa. Raportissa esitettiin, ettei 20 000 – 50 000 asukkaan kunnille pitäisi antaa sote-järjestämisvastuuta.

Hallituksen mukaan tämänkokoisille kunnille kuitenkin säädetään oikeus järjestää perustason sote-palveluita ja jopa ”ns. peruserikoissairaanhoidon” palveluita. Käsitteiden viljelykin on melko luovaa – erikseen linjauksissa vielä todetaan, että yli 50 000 asukkaan kunnat voivat järjestää ”laajan perustason” palveluita.

Kuvaavaa sotkulle on, että sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee ällistelee tilannetta Ylen sivuilla: ”Sitä odotellessa, että saadaan poliitikoilta karttaa siitä, mihin suuntaan yhteistyötä lähdetään rakentamaan missäkin päin Suomea”. Eli edes ministeriön korkeimmalla viranhaltijalla ei ole nyt tietoa uudistuksen jatkosta! Ja uudistuksella olisi kiire.

Edellinen kansliapäällikkö Kari Välimäki nosti kytkintä viime kesänä.

Tälle puskafarssin kaltaiselle näytelmälle olisi kaikki syy nauraa, jollei asia olisi siihen liian vakava.

Sote-uudistus on maallemme tärkeä. Sitä tarvitaan, koska perusterveydenhuolto on rapautumassa, väestö ikääntymässä ja kustannukset karkaamassa käsistä. Nykyinen järjestelmä ei haasteisiin kykene vastaamaan.

Nyt on mahdoton sanoa, onko hallituksen sote-uudistus viemässä järjestelmää parempaan vai huonompaan suuntaan kuin nykyinen. Arviointi on mahdotonta, koska uudistuksen suuntaviivoista on vain hatarasti tietoa.

Tätä vauhtia voi käydä niinkin, ettei koko uudistuksesta tule mitään.