sini alen 240Vantaan kaupunginvaltuustolla on valtaisat säästöpaineet. Viime budjettikokouksessa päätetiin leikata juustohöylällä kaikilta toimialoilta. Toivottavasti sama ei toistu.

Olen työskennellyt kuluvana lukuvuonna opettajan sijaisena pääradan varren kouluissa Helsingissä ja Vantaalla. Kaupunkien välillä on valtavia eroja, varsinkin resursseissa.

Helsingissä positiivinen diskriminaatio tuo vuokra-asuntovaltaisen alueen koululle lisärahaa niin, että luokilla on lähes joka päivä jakotunteja sekä paljon Vantaata enemmän erityisopettajan ja avustajan apua jne. Helsingissä myös oppituntien määrä viikossa on Vantaata suurempi.

Helsingin puolella rajaa oppilaat tuntuvat voivan paremmin ja työrauha säilyy kun ryhmät eivät ole liian suuria ja oppilaille voi antaa henkilökohtaista ohjausta. Tosin hyvin toimivaa koulua eivät takaa pelkät resurssit, vaan sellaisessa on aina hyvä rehtori ja motivoituneet opettajat jotka tekevät innostuneina yhteistyötä.

Vantaalla leikattiin viime budjetissa kouluista rajusti, esimerkiksi alkuopetuksen oppitunteja vähennettiin. Myös päivähoidossa leikattiin liikaa, mikä taas johtaa ongelmiin kouluissa. Nyt ei ole varaa leikata resursseja enää yhtään: tulevaisuus on lasten ja se tulee olemaan hyvä vain jos lapset voivat hyvin.

Tällä hetkellä Vantaalla on vielä pätevät ja motivoituneet opettajat, mutta pelkään pahoin, että jos koulujen ja päiväkotien elämää vielä kurjistetaan, opettajat siirtyvät rajojen yli inhimillisempiin olosuhteisiin.

Viisas kaupunki jättäisi lapset resurssien leikkaamisen ulkopuolelle.