*Teksti julkaistu Vantaan Vihreiden jäsenviestissä 18.9.2013*

Puheenjohtajan tervehdys: Tekojen syksy

Lehdet kellastuvat ja maa puskee sieniä. Illat pimenevät ja päällystakki kaivetaan kaapista. Syksy saapuu ja seuraavan kesän odotus alkaa.

Syksy on vuoden vaihteen ohella aikaa, jolloin aloitetaan uusia asioita ja suunnitellaan tulevaa. Ihmiset aloittavat uusia harrastuksia, uudet oppilaat ja opiskelijat aloittavat koulun. Mutta eivät kaikki.

Ajatellaanpa nuorta, jolla ei ole opiskelupaikkaa, työpaikkaa tai mitään muutakaan paikkaa. Mihin hän menee? Mikäli hänellä on kavereita, he saattavat mennä kouluun ja viettää päivänsä siellä. Hän nukkuu pitkään ja viettää aikaansa ties missä. Terveys prakaa, mikään ei kiinnosta, pahalta tuntuu.

Olin 30.8. juontajana Osallistuvat Nuoret 2013 ry:n järjestämässä Etsintä-seminaarissa. Seminaarin tarkoitus oli syrjäyttää syrjäytyminen, päästää nuoret ääneen ja katsoa tilastojen tuolle puolen. Seminaarissa kuultiin sitä elämää, mitä nuoret erilaisten ongelmiensa mm. päihteiden, mielenterveyden ja asunnottomuuden kanssa elävät. Nämä nuoret ovat oikeita ihmisiä, eivät tilastoja ja numeroita.

Seminaarissa puhuttiin myös Vantaasta useaan otteeseen mm. Petra –hanke nousi toimivana esimerkkinä esiin. Olennaisinta oli kuitenkin, se, että tarvitsemme tekoja ja vakiintuneita toimintatapoja. Suomi on täynnä projekteja ja hankkeita, joita rahoitetaan projekti- ja hankerahoilla. Ottakaamme näissä löydetty hyvät käytännöt ja tehkäämme niistä vakituista toimintaa.

Nämä vakiintuneet toimintatavat ovat poliitikoistamme kiinni. Vihreät voivat olla ajamassa parempaa nuorisotyötä. Voimme myötävaikuttaa siihen, että Petrasta tule käytäntö, ei vain hanke. Voimme rakentaa sellaista kaupunkia, missä ihmiset viihtyvät ja voivat hyvin. Tähän tarvitaan tekoja.

Itse päätin alkaa purkaa stressiäni ja erosin opiskelijakuntani hallituksesta ja nyt yritän saada jäljessä laahaavia opintoja takaisin raiteilleen. Nämä ovat olleet kaksi asiaa, jotka ovat minua estäneet tekemästä joitain muita hyviä tekoja. Mitä sinä voisit tehdä?

Hyvää syksyä!