Vantaan Vihreä valtuustoryhmä iloitsee vihreiden jo toistakymmentä vuotta ajaman ylijäämäruoan jakelun käynnistymisestä Vantaalla. Ylijäämäruoan jakelu käynnistyy kahden kuukauden mittaisena pilottina elokuussa 2014. Mikäli pilotti on onnistunut, jakelua on valmius laajentaa.

Ylijäämäruuan jakelua esitti valtuustoaloitteessaan Vihreiden valtuutettu Riikka Åstrand 31 muun allekirjoittajan kanssa vuosi sitten keväällä. Asiaa on valmisteltu sen jälkeen pitkälle ja vastaus aloitteeseen annettiin maanantain 16.6. valtuustossa.

– Tällä hetkellä merkittävä osa julkisen ruokailun syömäkelpoisistakin tähteistä päätyy jätteeksi. Jyväskylässä toteutetussa ylijäämäruoan jakelun kokeilussa ruokahävikki on vähentynyt ja lähialueen asukkailla on ollut mahdollisuus ruokailla terveellisesti ja edullisesti. Ruokailuissa on käynyt mm. lapsiperheitä ja vanhuksia, jotka ovat kertoneet, että he eivät välttämättä edes poistuisi kotoaan ilman lounasruokailua. Nyt kokeilu leviää myös meille Vantaalle, iloitsee Riikka Åstrand.

Kokeilun toteutustapa kuitenkin huolettaa aloitteen tekijää.

– Alkuperäinen ehdotus oli hyvin yksinkertainen: ruoka myydään hyvin edulliseen hintaan siellä, missä se on valmistettu ja missä se on juuri hetkeä aiemmin oppilaille tarjoiltu. Elokuussa alkavassa pilotissa ruokaa ei myydä suoraan kouluilta, kuten aloitteessa esitettiin, vaan ruoka siirretään yhdistysten tiloihin. Se hankaloittaa toteutusta ruoan lämpimänäpitosäädösten takia, mikä saattaa osoittautua liian vaikeaksi ja siten lopettaa toiminnan, jatkaa Riikka Åstrand.

Lisätietoja
Riikka Åstrand
050 539 4555
riikka.astrand@vantaanvihreat.fi