Hiihtolomaviikon jälkeinen viikko alkaa rytinällä. Viikkoon mahtuu maanantaina valtuuston kokous sekä myöhemmin viikolla lautakuntien kokoukset.

Tänään keskustelua käytiin sote-lausunnosta koskien Uusimaa-PKS-Helsinki erillisselvityksestä. Vantaa painottaa lausunnossaan erityisesti sitä, että mallin tulee huomioida kasvava kaupunki – Vantaalla kasvu on erityisen voimakasta ja kasvu tuo jatkuvan paineen lisätä palveluita ja investointeja. Esitettynä itsehallintoalueena Vantaan ja Keravan kaupunkien yhdessä muodostama itsehallintoalue on asiallinen ratkaisu.

Tunteita kuohuttava näytelmä käytiin Suomi-rata hankkeen suunnitteluun osallistumisesta. Keskustelu rönsysi uhkakuvista mahdollisuuksiin. Asia tuotiin päätöksentekoon vauhdilla ja omasta mielestäni tietoa olisi pitänyt tuoda enemmän ja paremmin valmisteltuna. Nyt asian kanssa on elettävä ja suunnittelun kautta saamme kaipaamamme lisätiedot. Ryhmäpuheenjohtajamme Emmi Pajunen puheessaan summaa todella hyvin myös omat ajatukseni hankkeesta. Hankkeeseen päätettiin osallistua luvuin 45-21-1, selkeä enemmistö Vihreästä ryhmästä oli tämän päätöksen takana ja iloitsee raidehankkeen etenemisestä.

Listalla oli vihdoin ja viimein vastaus aloitteeseeni kotiin tehtävän työn pysäköinnistä jonka tein joulukuussa 2018. Tässä välissä aloite on ehtinyt käydä kääntymässä kaupunginhallituksessa jo kaksi kertaa josta se on palautettu yksimielisesti valmisteluun. Syynä palautuksiin on ollut se, että ratkaisuja ei ole (haluttu) löytää. Suuri kiitos kaupunginhallituksen jäsenille, erityisesti meidän Vihreille edustajille Vaulalle ja Sirpoille jotka ovat asiasta siellä pitäneet ääntä ja konsultoineet minua joka kerta ja vieneet asiaa eteenpäin. No, nyt vihdoin on vastaus hyväksytty ja edennyt valtuustoon. Miksi? No siksi, että eduskunta ehti löytää tilanteeseen ratkaisun lainsäädännön keinoin ennen kuin Vantaa ehti asiaan edes pohtia ratkaisuja. Kannatti siis pitää meteliä tästä asiasta, nostaa mediaan näitä jokapäiväisiä ongelmia jota kentällä työntekijät kohtaavat. Hyvä minä!

No mitä uusi tieliikennelaki tuo tullessaan asian suhteen? Pysäköintimahdollisuuksia parannettaisiin pääosin samalla tavalla kuin vammaispysäköinnistä on tällä hetkellä säädetty. Esitetty sääntely mahdollistaisi pysäköinnin ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla ja mahdollista pysäköidä kadulla, jossa pysäköinti on kielletty. Tämän lisäksi olisi mahdollista pysäköidä liikennemerkillä osoitetulla pihakadulla muuallakin kuin merkityllä pysäköintipaikalla. Tunnus myönnettäisiin kotihoidon työntekijälle tai kotihoitoa tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle kunnan lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteuttamista varten ja luvat myöntäisi kunta.

Uudistus tuonee pääsääntöisesti ratkaisun siihen, että kallista työaikaa ei tarvitse käyttää etsimällä pysäköintipaikkaa, kotikäynnin mittaa ei määritä pysäköintikiekko eikä henkilökunnan tarvitse maksaa pysäköintiä tai sakkoja omasta kukkarostaan. Käytetään kaikki aika mieluummin asiakkaan/potilaan luona, siirrytään ympäri Vantaata nopeasti ja tehokkaasti. Toivon vain, että Vantaalla varataan riittävät resurssit näiden pysäköintilupien myöntämiseen lain tultua voimaan.

Ilta venyi jännitysnäytelmän parissa myöhäiseen. Onneksi kotona odotti hyristelevät kissat joille emännän iltamenot sopivat oikein hyvin – kissojen päivä on tähän aikaan vasta aluillaan.

Eve