Maanantaina 16.11.2020 Vantaan valtuusto kokoontui päättämään vuoden 2021 budjetista. Monessa mielessä erilainen ilta. Siinä missä vuosi sitten kaupungin talous oli hyvässä kurssissa ja ajatuksissa oli parantaa palveluitamme ja lisätä resursseja, nyt olemme tilanteessa, jossa korona on ajanut kaupunginvaltuutetut kotiin teams-kokoustamaan kaupungin asioista ja talouskäyrät hurjaan alamäkeen.

Valtuustosali on vaihtunut makuuhuoneeseen. Budjettipuheita kuunnellessa ehtii valmistella yhdet villasukatkin.

Ensi vuoden budjetista oli päästy sopuun kaupunginhallituksen neuvotteluissa. Vihreän ryhmän neuvottelijat, ryhmäpuheenjohtaja Anniina Kostilainen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Vaula Norrena ja valtuuston varapuheenjohtaja Sirpa Kauppinen olivat tarmokkaasti ajaneet Vihreiden tärkeiksi katsomia tavoitteita. Meille kynnyskysymys oli kotihoidontuen kuntalisän säilyminen. Lisäksi iloitsemme mm. hammashoidon maksukorotusten poistamisesta ja siitä, että järjestöjen avustuksen pysyvät ennallaan. Tarkemmin voit budjettineuvotteluista voit lukea täältä

Valtuustossa käytiin jälleen värikästä keskustelua, vaikka omasta mielestäni joku tunnelma jäi puuttumaan, kun emme yhdessä kokoonnu valtuustosaliin ja pysty käymään myös debattia. Sanan säilä lensi kuitenkin jonkin verran myös Teams-ympäristössä. Kokoomus iloitsi, että veronkorotukset tuli torpattua. Vasemmistoliitto taas muistutti, että Kokoomus kuitenkin äänesti kiinteistöveron korotuksen puolesta. Kristilliset puolestaan kertoivat, että heille kynnyskysymys oli se, ettei kuntaveroa nosteta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala taas siteerasi kristillisten ryhmäjohtajaa Vantaan Sanomista, jossa ryhmä kertoi kuntaveron maltillisen korotuksen olevan hyväksyttävissä. Olen silti hyvin iloinen, että Vantaalla osataan keskustelukulttuuri ja toisten kunnioittaminen. Vantaan valtuusto osaa tehdä yhteistyötä ja ymmärtää, että asiat välillä riitelevät, eivät ihmiset.

Puheenvuoroja riitti pitkälle myöhäisiltaan, vaikka jo päivällä aloitettiin.

Lopuksi äänestettiin noin kahdestakymmenestä muutosesityksestä budjettiin, mutta yksikään muutosesitys ei menestynyt ja näin ollen jo kaupunginhallituksessa sovittu talousarvioesitys hyväksyttiin. Kokous päättyi ajassa 23.46 ja kesti lähes kymmenen tuntia.

Hieman on kaihoisakin mieli. Tämä oli nykyisen valtuustokauden viimeinen talousarviokokous. Aika on mennyt hurjan nopeasti! Ensi keväänä käydään kuntavaalit ja sitten uusi valtuusto pääsee jatkamaan työtä ja valmistelemaan seuraavan vuoden budjettia. Ajat eivät ole helpot jatkossakaan, taloutta pitää sopeuttaa myös tulevina vuosina.

Valtuustosta raportoi Emmi.